IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС преосмисля търговската война с Китай

Брюксел се отказва от разследванията срещу Huawei и ZTE за държавните субсидии, подготвя се и специално инвестиционно споразумение между двете спорещи страни

22:22 | 20.10.14 г. 1
ЕС преосмисля търговската война с Китай

Европейският съюз (ЕС) се опитва да поправи търговските си взаимоотношения с Китай, пише FT. Брюксел реши да прекрати разследванията срещу две китайски телекомуникационни компании и се дистанцира от по-конфронтационния подход на Вашингтон, посочва изданието.

Примирието между Пекин и Брюксел приближава двете страни до намирането на решение по търговските диспути, които “оцветиха” работата на еврокомисаря по търговията Карел де Гухт

Де Гухт, който скоро ще бъде наследен от от Сесилия Малмстрьом от Швеция, започна разследване по твърденията за дъмпинг на китайски слънчеви панели в ЕС миналата година.

Служители на ЕС се срещаха постоянен набор от проблеми по време на разследванията, което ги принудили да преосмислят начина, по който те подхождат Китай – вторият най-голям търговски партньор на блока.

В случая с телекомуникационните компании Брюксел твърди, че Huawei и ZTE се възползват несправедливо от държавни субсидии. Компаниите отричат ​​обвинението.

Водещи европейски компании като Alcatel-Lucent, Ericsson и NSN не искат търговска война с Китай, за да не се разделят с перспективите за спечелване на “парче от пая” – търга за 4G мрежата в Китай на стойност 3,25 млрд. долара.

“Случаят показва, че епохата, в която Европа като колектив може да се справи с Китай едностранно, е приключила", каза Хосук Лий-Макияма, директор на Европейския център за международна политическа икономика.

Случаят демонстрира и колко вещо Китай експлоатира вътрешни разделения между страни и компании от ЕС. В случая със соларните панели Германия подкопа разследването, за да защити част от собствената си соларна индустрия, която вижда в лицето на китайските компании партньори, а не конкуренти.

Пекин освен това много последователно мобилизира серия от противодействия, като например блокиране на европейския внос на вино, което отново пося разделение в ЕС.

Съгласно условията на примирието ще се търсят гаранции, че няма дискриминация при обществени поръчки и че европейските компании няма да бъдат отрязани от финансиране за научни изследвания в Китай. Пазарните дялове ще бъдат наблюдавани и ще бъде създадена работна група, която ще наблюдава дали има ограничаване на достъпа на дружествата до държавните експортни кредити.

В момента е в процес на договаряне и инвестиционно споразумение между ЕС и Китай, в което ще бъдат детайлно разписани постигнатите компромиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Що така евреосъюза взе да кляка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още