IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook залага все повече на изкуствения интелект

Компанията отваря трети център за проучвания в областта

17:51 | 02.06.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook укрепва своята експертиза в сферата на изкуствения интелект с трети център, който ще бъде разположен в Париж. Той ще има задачата да помогне на социалната мрежа по-добре да пресява снимките, публикациите и видеата, споделяни от нейните 1,4 млрд. потребители, пише Wall Street Journal.

Компанията прави големи инвестиции в сферата на изкуствения интелект от края на 2013 г., когато нае известния експерт Ян ЛиКун, чиято задача беше да създаде лаборатория за изкуствен интелект.

В момента около 50 души работят в лабораториите на компанията в Ню Йорк и Менло Парк, Калифорния. Facebook е наела още шестима, които ще работят в екипа в Париж и планира да наеме други шестима до края на годината. Компанията смята да привлече общо 40 до 50 души във центъра си във френската столица.

Екипът в Париж ще изучава речта и разпознаването на изображения, обработката на езика и инфраструктурата, необходима за управляването на системите за бърз анализ на огромни обеми от данни.

В публикация в блог ЛиКун твърди, че Facebook се надява проучването да подобри вече съществуващите ѝ услуги и да „създаде един изцяло нов набор от начини за свързване и споделяне“.

Ходът на Facebook отразява по-широката тенденция на технологичните гиганти да работят за все повече проучвания на изкуствения интелект, насочени към това компютрите да започнат да вземат решения на ниво, близко до това на човешкия интелект.

Една от причините индустрията да насочва все повече вниманието си в тази посока е бързо растящият обем на данните, генерирани от потребителите. По-рано тази година главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че в социалната мрежа, Instagram, Messenger и WhatsApp дневно се споделят по 2 млрд. снимки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
PR акция за да се поддържа изкуствено шпионската мрежа Facebook.. Наскоро Европейската комисия обяви, че не може да защити европейските потребители от практиката на американските технологични гиганти да предават данните на европейските граждани на американското разузнаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още