IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР няма да разкрие как е разбита защитата на iPhone

Агенцията твърди, че няма права над самия технически метод на отключване

18:52 | 28.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Федералното бюро за разследвания (ФБР) в САЩ обяви в сряда, че не притежава правата върху техническия метод, използван за отключването на защитите на iPhone, използван от един от стрелците в Сан Бернардино. Следователно агенцията не може да представи по-подробна информация за него, предава Ройтерс.

Ейми С. Хес, помощник-директор във ФБР, отговарящ за науката и технологиите, заяви, че когато бюрото е наело външната компания да отключи телефона, не е закупило правата върху самата техника.

В резултат от това ФБР “няма достатъчно техническа информация за каквато и да било слабост” в защитата на iPhone, посочва Хес.

Въпросният телефон беше собственост на Саид Фарук, който заедно със съпругата си Ташфин Малик уби 14 души и рани 22 по време на атака в Сан Бернардино миналия декември.

Въпреки че властите не разкриват коя е третата страна, която им е предоставила техниката за отключване на телефона на стрелеца, законът гласи, че ФБР може да използва отново механизма при други телефони, в случай, че има нужда от достъп до тях.

Хес твърди, че ФБР обикновено не коментира слабостите, открити в кибер продукти, но агенцията е решила да направи изявление по темата заради “извънредния характер на случая, който е от обществен интерес, както и поради факта, че ФБР вече е разкрила публично наличието на механизма”.

Изявлението на Хес потвърди информацията на източници от американското правителство, че бюрото временно е решило да не споделя как е отключен iPhone, тъй като няма права да го стори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още