IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn готви големи съкращения на служители

Един от най-големите частни работодатели в света не разкрива кога и колко работници ще уволни

17:55 | 27.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тайванската компания Foxconn Technology Group, ще съкрати множество работни места. Причината за това е, че поддоставчикът на Apple се сблъсква със спад в приходите и покачването на възнагражденията на работниците в Китай, предава Ройтерс.

В своето главно подразделение Hon Hai Precision Industry компанията наема около 1,3 млн. души по време на най-натоварените периоди на производство, което я прави един от най-големите частни работодатели в света.

Говорителят на компанията Луис Уо не разкрива в какъв срок и колко души ще засегне съкращението, но посочва, че от 2010 г. досега разходите за труд са се увеличили повече от два пъти. През същата година компанията попадна в обсега на медийното внимание след като няколко нейни служители се самоубиха.

"В общи линии стабилизирахме нашата работна сила през последните три години“, посочва Уо. На въпрос дали компанията планира да намали общия брой на персонала си, той отговаря с „Да“.

Ръстът в приходите на конгломерата спадна до 1,3% през 2013 г. и се възстанови отчасти до 6,5% миналата година, след като между 2003 и 2012 г. тя се радваше на двуцифрени увеличения.

През това десетилетие компанията се възползва от популярността на персоналните компютри, смартфоните и таблетите. Успехът ѝ се дължи на основния ѝ клиент – Apple, но сега фирмата усеща ефекта от намаляващия растеж и спадащите цени на пазарите на устройства, за които работи – тенденция, която се очаква да продължи.

Ръстът на продажбите на смартфони ще спадне наполовина тази година от 26% през 2014 г. според IDC, а продажбите на персонални компютри ще се свият с 3 на сто.

Автоматизацията ще бъде от ключово значение за запазването на разходите за труд под контрол в дългосрочен план, твърди Уо, докато компанията планира да използва повече машини за неща, които в момента извършват работници. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още