IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция глоби Google със 100 хил. евро за неправомерно събиране на данни

Въпреки че близо 30 страни се оплакват от същото, Франция е първата, която успя да наложи санкция

16:01 | 22.03.11 г. 1
Франция глоби Google със 100 хил. евро за неправомерно събиране на данни

Френската Национална комисия по свободата на информацията глоби американската компания Google с рекордните 100 хил. евро за неправомерно събиране на данни за услугата Google Street View, съобщава АФП.

Претенциите на регулаторния орган, който защитава неприкосновеността на личния живот на френските граждани, са свързани с това, че от Google са снимали улици във френски градове и хора без тяхното съгласие, а впоследствие тези снимки са станали достъпни за широката общественост в интернет.

Близо 30 страни по света се оплакват от неправомерното събиране на данни, но Франция е първата, която успя да наложи санкция. Освен за нарушаване на личното пространство на хората, глобата е наложена и за неправомерно събиране на лични данни в уеб пространството – имейл адреси, история на търсенията, онлайн банкова информация. Тези данни са били събирани от 2007, когато е създадена услугата, до 2010 г.

Проектът Google Street View е пуснат през 2007 г. и оттогава насам нееднократно е ставал обект на критики от страна на европейските регулаторни органи и правозащитни организации. Още две европейски страни обмислят да наложат глоби срещу Google, докато други се обявиха срещу санкциониране на американската корпорация.

В исканията на критиците са корпорацията да предотврати конфликта, свързан с изображенията и събираната информация.

От американската компания се извиниха и обещаха, че ще изтрият снимките и данните, които са причинили конфликта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 13 години
ХИХИК,РЕКОРДНА ГЛОБА!GOOGLE за миналата година декларираха над 8 милиарда долара печалба.Те ги глобили 100000 евро.как да не се смее човек:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още