IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция не преговаря с Google за избягване на данъчно разследване

Френските власти ще завършат разследването, което ще гарантира, че мултинационалните компании си плащат данците, каза Мишел Сапен

10:12 | 29.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Франция не преговаря с Google за избягване на данъчно разследване

Франция ще извърви целия път, за да гарантира, че мултинационалните компании, операрищи на нейна територия, плащат своите данъци и няма да има повече случаи като Google или McDonald`s. Това гарантира финансовият министър на страната Мишел Сапен пред Ройтерс.

Според него не се водят никакви преговори, за да бъде прекратено разследването за данъчни измами, водено срещу Google. Подобно споразумение компанията успя да постигне с властите във Великобритания през януари.

През миналата седмица във Франция прокурори и следователи направиха обиски в централата на технологичната компания в Париж. Опасенията са, че компанията е укривала данъци. На 18 май подобна акция имаше и срещу друга мултинационална компания - веригата за бързо хранене McDonald`s.

Сапен е категоричен, че работата по тези казуси ще бъде доведена до край и не изключи възможността да има и още компании, които да попаднат под ударите на данъчните служби във Франция.

Френският финансов министър посочи още, че обиските в офисите на Google и McDonald`s са резултат от проверки на данъчните, започнали още преди 3-4 години. Тогава те са прехвърлили информацията към юридическите власти, за да бъде проучена възможността за наказателно производство срещу компаниите.

Мултинационалните компании като Google, McDonald`s или Starbucks са под нарастващ натиск в Европа, посочва още Ройтерс. Те са критикувани и от обществото, и от правителствата за начина, по който използват присъствието си по света, за да минимизират данъците, които плащат.

След обиските от Google бяха категорични, че работят в пълно съзвучие с френското законодателство. От McDonald`s пък отказват да коментират действията на френските власти. В предишни изявления обаче компанията посочи, че е един от най-големите данъкоплатци в страната.

Финансовият министър Мишел Сапен от своя страна не коментира за какви суми става въпрос, позовавайки се на данъчната тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още