IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните ИТ разходи ще се свият с 5,5% тази година

Те ще достигнат 3,5 трлн. долара, прогнозират от Gartner

17:11 | 30.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

През 2015 г. глобалните разходи за информационни технологии (IT) ще се свият с 5,5% до 3,5 трлн. долара, тъй като силният долар оказва натиск върху доставчиците, IT директорите отлагат обновяването на хардуера, а компаниите използват все повече софтуер като услуга, разкрива компанията за проучвания Gartner.

Тази оценка е по-ниска от априлската прогноза на компанията, която сочеше спад с 1,3% до 3,66 трлн. долара. При постоянна валута се очаква IT пазарът да нарасне с 2,5% тази година. През април Gartner заяви, че очаква растежът да е с 3,1%, пише Wall Street Journal.

Силният долар може да накара част от търговците да вдигнат цените, за да опазят своите маржове. Въпреки че IT директорите не орязват толкова забележимо бюджетите, Gartner твърди, че по-високите цени могат да стимулират фирмите да купуват от местни търговци или да залагат на по-евтин хардуер.

Глобалните разходи за устройства се очаква да донесат 654 млрд. долара тази година, което е под 693 млрд. долара от миналата година.

Мобилните телефони водят по този показател, стимулирани от продажбите на iPhone в Китай. Gartner прогнозира, че ръстът на подразделенията за смартфони ще стане стагниращ.

Продажбите на персонални компютри и таблети ще продължават да отслабват, а компаниите, засегнати от валутните колебания и високите цени на компютрите, ще забавят покупките си повече от очакваното.

Разходите за корпоративен софтуер се очаква да спаднат с 1,2% до 310 млрд. долара тази година от 314 млрд. долара през 2014 г. Доставчиците на софтуер като услуга могат да изберат да не повишат цените, за да запазят пазарния си дял в една конкурентна среда.

„Повишаването на цените не е нещо, което софтуерните компании искат да направят, поне не видимо“, коментира анализаторът Ричард Гордън.

Пазарът на системи за центрове за данни се очаква да отбележи спад с 3,8% през тази година. Светъл лъч се оказва пазарът на сървъри, тъй като компаниите харчат повече за модернизация.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още