IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха Мтел и Глобул заради високи цени

Двата оператора не са изпълнили предписанията за понижаване на цените на едро, които се включват в общата сметка на потребителите

14:46 | 22.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха Мтел и Глобул заради високи цени

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) санкционира „Космо България мобайл“ ЕАД (Глобул) и „Мобилтел“ ЕАД, както и лицата, представляващи предприятията, за неизпълнение на наложени от регулатора ценови ограничения, съобщиха от комисията.

До изпълнение на задълженията им, на всеки от операторите е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. седмично, а на представляващите ги лица са определени глоби в размер на 500 лв. седмично.

На 17 март 2009 г. КРС прие анализ и определи пазара на терминиране на гласови повиквания в индивидуални мобилни мрежи като съответен пазар, подлежащ на „ex ante регулиране“ (предварително налагане на задължения), определи предприятия със значително въздействие на същия и им наложи специфични задължения, пише в съобщението.

На трите български мобилни оператора „Виваком“, „Глобул“ и „Мобилтел“ бяха определени ценови ограничения, изразяващи се в задължение за поетапно намаляване на цените за терминиране на мобилни разговори в техните мрежи по график, определен от регулатора.

Считано от 1 януари 2010 г., цените за терминиране в мрежите на операторите трябва да бъдат 20,5 ст. (силен трафик) и 15 ст. (слаб трафик).

„Глобул“ и „Мобилтел“ не са представили на регулатора подписани анекси към договорите за взаимно свързване, удостоверяващи прилагането на ценовите ограничения, включително и след изпратените от КРС покани за доброволно изпълнение.

Регулаторът е установил, че окончателното подписване на анексите от страните по съответните договори е препятствано от двата оператора, тъй като въвеждат допълнителни клаузи, които не са обективно необходими за реализация на взаимното свързване между мрежите.

Изпълнението на решението на КРС е от съществено значение за телекомуникационния сектор и потребителите, казват от регулатора. До приемането му българските мобилни оператори поддържаха най-високите цени на едро на разговори в техните мрежи, което създаваше условия за ограничаване на конкуренцията в сектора и увреждаше интересите на потребителите, отбелязват от КРС.

Предприетите от комисията действия бяха подкрепени и от страна на правителството. В края на миналата година премиерът Бойко Борисов проведе среща с участието на представители на трите мобилни оператора и председателя на КРС, в рамките на която бяха обсъдени проблемите в телекомуникационния сектор, а операторите поеха ангажимент да спазват графика за поетапно намаляване на цените за терминиране на трафик в мобилни и фиксирани мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още