IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите амбиции на Google за Project Tango

Компанията си партнира с Lenovo и Qualcomm в следващата стъпка към добавената реалност

16:05 | 20.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Google Project Tango Facebook page</em></p>

Снимка: Google Project Tango Facebook page

Целта на Google е в следващите 5 до 10 години всяко устройство, ползващо нейните услуги, да работи с технологията на Project Tango, обяви Майкъл Пур, представител на Lenovo, който посети България, за да демонстрира възможностите на новото начинание на Google.

Project Tango представлява платформа, която използва компютърни технологии, за да дава възможност на устройствата да разбират къде се намират спрямо света около тях. Според Пур идеята е виртуалният свят да навлезе в реалния, а не да се подхожда с идеята, че човек трябва „да навлезе“ във виртуалната среда, за което се говори от години.

Project Tango комбинира 3D движения, следени от сензори за дълбочина, така че мобилните устройства да могат да се ориентират къде се намират и как да преминат през дадена област. Това пък създава потенциал за използване на приложения за добавена реалност на различни джаджи.

По думите на Пур Google е изключително добра в създаването на софтуер, но в случая е имала нужда от партньор, с когото да успее да изкара технологията на пазара посредством хардуерни решения. В партньорството се намесва и производителят на чипове Qualcomm, който предоставя на Lenovo най-новите си продукти, за да помогне за работата на устройствата на компанията с Project Tango.

Технологичната платформа се разработва в продължение на четири години от Google, като тази година през януари, интернет компанията обяви по време на CES в Лос Анджелис своето партньорство с Lenovo. Сделката предвижда Lenovo да пусне на пазара смартфон, който да включва добавена реалност посредством Project Tango.

Така два месеца по-късно, по време на Mobile World Congress в Барселона, Lenovo обяви, че е готова да навлезе на вече зрели пазари, като през юли тази година ще пусне новото мобилно устройство.

Според Пур Project Tango има огромен потенциал за развитие, като предлага множество функции - от правенето на снимки, до играенето на 3D игри и ползването на редица инструменти. Като пример той посочи опциите, които ще са особено подходящи за търговци на дребно, които ще могат във виртуалното пространство да посочват повече подробности за продуктите (съставки, местоположение, дали са в промоция), като по този начин ще могат да пестят пространство.

Project Tango може да се ползва и в случаите, в които се нуждаете от обзавеждане за дома например. Така от виртуалния магазин ще можете да посочвате продукт и да видите директно как ще стои в дома Ви и дали ще се побере в пространството, което сте предвидили за него.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още