IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Cablevision - носителите на промяната в индустрията с безжичен интернет

Двете компании пускат нови мобилни услуги, които могат да преобърнат досегашния бизнес модел

13:47 | 26.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google и Cablevision Systems подготвят нови мобилни услуги, които ще преобърнат бизнес модела в индустрията с безжичния интернет и ще увеличат натиска върху компаниите, които в момента водят ожесточена ценова война, пише Wall Street Journal. 
 
Услугата на Google ще проверява връзките на Sprint, T-Mobile US и „горещите точки“ с безжичен интернет, избирайки онази, която предлага най-добър сигнал за обаждания, съобщения и трансфериране на данни, твърдят източници, запознати с въпроса. 
 
Услугата ще бъде пусната през първата половина на тази година и вероятно ще бъде достъпна в целите Съединени щати. Тя трябваше да стане достъпна преди време, още през октомври 2014 г., но тези планове бяха отложени, ето защо е възможно това отново да се случи, коментират източниците.
 
Междувременно през февруари Cablevision ще започне да предлага wi-fi услуга за мобилни устройства, наречена Freeheel. Тя ще използва 1,1 млн. горещи точки, които Cablevision е създала, за да предоставя по-добри услуги в района на Ню Йорк. Срещу 9,95 долара на месец абонатите на фирмата ще могат да ползват неограничен интернет, разговори и кратки съобщения. За тези, които не са сключили договор с Cablevision, цената ще бъде 29,95 долара.
 
Плановете на двете компании ще повлияят на индустрията по различни начини, предлагайки система за предоставяне на услуги чрез специални споразумения, сключени с отделни мобилни оператори като Verizon Communications, AT&T, Sprint и T-Mobile. 
 
Въпреки че това ще помогне на операторите да генерират стабилна печалба, необходима им за големите инвестиции в най-развитите безжични мрежи, критиците смятат, че това ще доведе до по-високи цени, а понякога и до предоставянето на по-лоши услуги. 
 
Все още няма никаква гаранция, че въпросните услуги ще се харесат на потребителите, твърдят експертите. И все пак Google и Cablevision залагат на една идея, която до този момент е преследвана само от малка група стартиращи компании с имена като FreedomPop, Republic Wireless и Scratch Wireless. 
 
Ръководството на Google и преди е показвало, че има интерес към използването на безжичния интернет и клетъчните мрежи в едно. Компанията лобира пред Федералната комисия по комуникацията да пусне голяма част от радиочестотния спектър, за да бъдат създадени повече „горещи точки“ за безжичен интернет.
 
Главният оперативен директор на Cablevision Кристин Долън твърди, че новата услуга на компанията може да бъде подходяща за потребители като студентите, които често са свързани с безжичен интернет. 
 
Повече от 90% от целия мобилен трафик на данни в САЩ е преминал през wi-fi мрежи през 2013 г. според Cisco Systems. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още