IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google отхвърли исканията на ЕС за търсачката си

Ходът на компанията подсказва, че това може да се окаже най-голямото антитръстово дело в Европа от десетилетие

15:36 | 28.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Google отхвърли искането на Европейския съюз (ЕС) да промени начина, по който работи търсачката ѝ, което подсказва, че това е най-голямото антитръстово дело на континента от десетилетие, пише Wall Street Journal.

В официален отговор по повод обвиненията, отправени към компанията тази пролет, Google представи нов правен аргумент срещу искането на Европа да промени начина, по който подрежда резултатите при търсене, когато става дума за предложения за пазаруване.

Сблъсъкът може да постави европейските операции на Google в правен вакуум в продължение на години, но да позволи на фирмата да продължи да работи по начина, по който го прави в момента, без да прави големи промени в алгоритмите си за търсене.

“Google показва ясно, че ще се бори до самия край, а ЕС показва ясно, че до самия край има много междинни стъпки за Google”, твърди Гари Рибак, антитръстов адвокат, който представлява конкурентите на Google, подали жалбата срещу компанията.

Може да са нужни още 18 месеца или повече, преди ЕС да вземе решение. Google ще може да го оспори в двете европейски съдилища, което ще удължи делото с още шест или седем години, посочва Ренато Нацини, експерт по европейско право на конкуренцията в King’s College в Лондон.

Отговорът на Google идва на фона на множеството конфлики между регулаторните органи в ЕС и американските технологични компании по различни теми - от антитръстовото законодателство до опазването на личните данни. Facebook е изправена пред запитвания за поверителността на данните, които съхранява, в цяла Европа.

Google е изправена пред второ антитръстово разследване в Европейския съюз във връзка с контрола ѝ върху мобилната операционна система Android, която работи на около три четвърти от смартфоните в света.

По повод исканията, свързани с търсачката ѝ, Google заяви, че регулаторите са допуснали грешка в анализа си на бързо променящия се бизнес с онлайн пазаруване, като не са съобразили реалното влияние на Google върху конкурентните услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още