IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grexit плаши европейските компании

Гърция може да застраши икономическото възстановяване на еврозоната в момент на инерция, опасяват се шефове на големи компании

10:19 | 22.06.15 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпълнителните директори на европейски компании, сред които Siemens AG и PSA Peugeot Citroen, заявиха, че ако Гърция излезе от еврозоната, това може да застраши икономическото възстановяване на региона точно когато той е набрал инерция, съобщава Bloomberg.

Макар че прякото въздействие на т.нар. Grexit може да бъде слабо за повечето компании извън Гърция, вторичните ефекти могат да се разпространят из икономиката на еврозоната под формата на по-малко доверие и инвестиции. Това няма да бъде добре за печалбата, заяви главният изпълнителен директор на Peugeot Карлос Таварес.

„Всичко, което може да дестабилизира крехката европейска икономика, е по презумпция лошо за нашия бизнес“, каза Таварес на събитие в Мароко. „Европейците бавно възвръщат част от увереността си, а тази увереност води до подобряване на разходите и в резултат влияе на автомобилния пазар“.

След като в продължение на години бе в застой, икономиката на региона се възползва от последвалите по-добри обстоятелства. По-слабото евро, по-евтините цени на петрола и програмата за изкупуване на облигации за 1,1 трлн. евро на Марио Драги стимулират растежа. Икономиката на еврозоната се разшири с 0,4% през първото тримесечие на тази година.

Този прогрес обаче може да бъде заличен, ако Grexit доведе до турбуленция на финансовите пазари, вдигайки разходите по заемите в някои части на Европа и сваляйки цените на акциите.

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната може да се отрази негативно върху „общото настроение на фондовите борси и финансовите пазари“, заяви Мишел Норса, главен изпълнителен директор на производителя на луксозни стоки Salvatore Ferragamo SpA, добавяйки, че гръцкият пазар е твърде малък, за да се отрази на продажбите на компанията. Според него обаче Grexit може да бъде предотвратен.

„Това не означава, че решението ще бъде незабавно – може би ще станем свидетели на месеци турбуленция“, добави той.

Гръцката криза е сред най-големите опасения на главния изпълнителен директор на Siemens Джо Кейзър, сподели той миналата седмица.

„Опасенията са много повече за икономическата страна на Европа“, каза Кейзър, чиято компания реализира годишни продажби за около 30 млрд. евро в Европейския съюз. „Това е нещо, на което трябва да се обърне внимание заради вида на дебата около Grexit”.

От положителна гледна точка обаче продължителният характер на упадъка на Гърция и дългите преговори са дали на компаниите време да се подготвят за най-лошото. Опасенията, че „заразата“ ще плъзне по континента отслабнаха, отчасти заради програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка.

И все пак има признаци, че гръцкият застой се отразява негативно върху настроенията. Доверието към германските инвеститори спадна през май, а индексът на очакванията на инвеститорите и анализаторите, който цели да предвижда икономическите развития шест месеца предварително, отчете най-голямото си понижение от ноември насам.

Някои компании може да усетят прекия удар от гръцкия изход от еврозоната. Deutsche Telekom AG може да бъде принудена да намали стойността на своя дял от 40% от гръцката Hellenic Telecommunications Organization SA. Инвестицията генерира около 6,4% от приходите на най-голямата телефонна компания в Европа преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация през миналата година.

Според Волкер Стол обаче, анализатор в Landesbank Baden-Wuerttemberg в Щутгарт, инвестициите в инфраструктурата и развитието на промишлеността може да се окажат най-засегнати от намаляването на разходите в резултат на Grexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
Всичко е планирано - днес ушким ще постигнат напредък и след някой друг ден точно преди края на месеца ще има фойерверки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
И в такъв случай какво чакат още. Преди 4 години, когото започнаха "подпомагането" беше пределно ясно, че клонът трябва да бъде закрит. Сега какво чакат? Да стане чудо ли? Да почакат още малко и ще трябва да закриваме не само губещата фирма, а направо целия холдинг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Nikola666
преди 8 години
Т.е. в случая с Гърция не е никакъв проблем ЕС да отреже апендикса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Освен ако основната му дейност не е директно свързана с дейността на въпросната фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
Nikola666
преди 8 години
Ако холдингова структура закрие губеща фирма това ще се отрази добре на холдинга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
Ironhorse
преди 8 години
Нямам нищо против споменатите уплашени мениджъри, да започнат да плащат на Гърция.Явно на всички им писна, и сега идва играта "рее***и другарче".Еле пък Сименс да се обажда - компания осъдена за даден подкуп в рамер на около 300 милиона евро, на гръцки управляващи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 1 Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) го призна - http://***.investor.bg/analizi/91/a/oisr-ikonomicheskiiat-ryst-e-v-opasnost-196935/Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - http://yphalachev.blogspot.com.es/2015/05/blog-post_10.html КОЛКО ХОРА РАЗБИРАТ ??? ,че става въпрос за криза на системата и трябва нова система ,и проф. Джефри Сакс също говори за реформи и устойчиво развитие изискващо дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments''Къде се провалиха икономистите'' - Rex Weyler, съосновател на Greenpeace International също добре го казва - http://greentech-bg.net/?p=2147През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Хенри Форд преди много време го е осъзнал и вдига заплата на работниците си за да купуват и те коли''Според икономистите на МВФ когато делът на доходите на най-богатите 20% от населението на тези страни се увеличава с 1% , то растежът на БВП се покачва едва с 0,08% в следващите 5 години. В същото време увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752Някой ''умник'' ще каже кредитна експанзия и Дянков се плюнчеше преди ,че всички ще взимат кредити за да купуват на воля Г-н Хитов доктор по икономика го обяснява - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още