IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери атакуваха мрежите на Xbox Live и PlayStation на Коледа

Групата Lizard Squad пое отговорност за пробива

10:04 | 26.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Интернет мрежите на Xbox Live на Microsoft Corp. и PlayStation на Sony Corp., които потребителите използват, за да играят игри онлайн, се сблъскаха с проблеми с връзката по време на Коледа. Хакерите от Lizard Squad поеха отговорност за случилото се, пише Bloomberg. 

Групата, която заяви, че е атакувала и Sony по-рано тази година, обяви в своя акаунт в Twitter, че стои и зад този пробив. Тя допълни, че ще спре да създава проблеми с услугите, ако потребителите разпространят новината за атаката като споделят изявлението на групата в Twitter.

Случилото се е съвсем малък инцидент в сравнение с атаката срещу филмовото и телевизионното подразделение на Sony миналия месец. Тогава друга група, наричаща себе си Guardians of Peace, пое отговорност за пробива в сървърите на Sony Pictures Entertainment. Хакерите унищожиха част от данните на студиото, разпространи част от поверителната информация и разкри данните на множество бивши и настоящи служители на компанията.

И двете хакерски групи заплашиха с атаки по Коледа.

“Все още не е ясно дали това не е просто прекъсване в мрежата на PlayStation или са откраднати и лични данни”, коментира Хидеки Ясуда, анализатор на Ace Research Institute. “От гледна точка на инвеститорите, изтичането на данни няма да доведе до фалит на компанията”.

Потребителите вече могат да играят игри, да свалят музика и видео от Xbox Live, след като по-рано изпитваха трудности в използването на тези услуги през своите онлайн акаунти, разкрива компанията на уебсайта си.

Клиентите, ползващи конзоли на PlayStation, все още се сблъскват с известни проблеми, коментират от Sony. Говорителят на подразделението за игри на Sony Сатоши Накаяма заяви, че все още не е ясно дали пробивът е свързан с голямата атака срещу Sony Pictures Entertainment, за която все още се води разследване.

Миналата седмица президентът на САЩ Барак Обама обвини Северна Корея в организиране на атаките срещу Sony Pictures и обеща да отговори на страната. От своя страна Северна Корея заяви, че не знае самоличността на хакерите, които твърдят, че носят отговорност за проникването в компютърната мрежа на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още