IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И мадридските офиси на Google бяха обискирани

Испанските власти започнаха проверки на интернет гиганта само месец, след като следователи обискираха офисите в Париж

14:54 | 30.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Испански власти нахлуха в офиса на Google в Мадрид като част от разследването за неизплатени данъци, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Говорител на интернет компанията обясни в изявление, че Google е спазила данъчното законодателство в Испания, „точно както го прави във всички страни, в които оперира“. От компанията обявиха още,че си сътрудничат с испанските власти за разрешаването на въпроса.

Операцията в испанката столица се извършва само месец, след като повече от 100 следователи и над 25 компютърни специалисти започнаха проверки в централата на Google в Париж.

Тогава от компанията също увериха, че оказват пълно съдействие на властите за работата по случая. 

Страни като Франция и Великобритания отдавна се оплакват, че редица технологични фирми генерират печалбите си в рамките на техните граници, но плащат данъчните си задължения на други места, където корпоративните данъчни ставки са много по-ниски.

По-рано тази година френското финансово министерство поиска 1,6 млрд. евро от Google за неплатени данъци. През януари компанията се съгласи да плати 130 млн. паунда, сума, определена от критиците като „смешна“, пише „Sky news”.

Европейските операции на Google са базирани в Ирландия, която има едни от най-ниските корпоративни данъчни ставки в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още