IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И TomTom преоткри автономните автомобили

Компанията печели все повече договори за снабдяване на колите с навигацията си

12:18 | 06.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
И TomTom преоткри автономните автомобили

Холандската компания за навигационни технологии TomTom възнамерява да се трансформира в основен доставчик на технологии за автономните коли на бъдещето. Това представлява опит компанията да се завърне обратно към успеха след седем поредни години на слаби бизнес резултати, обяви нейният главен изпълнителен директор Харолд Годжин, цитиран от Ройтерс.

Той заяви също, че архитектурата за дигитално картиране в системите на TomTom е претърпяла “основна реконструкция”. Това решение е зад „ренесанса ѝ“, при който автомобилната дивизия на компанията за кратко време спечели редица големи поръчки. Това доведе до много положителни оценки сред анализаторите, както и до 40% скок на цената на акциите ѝ.

Сега все повече производители на автомобили залагат на TomTom като на една от малкото компании, наред с Google, предоставящи локационни данни с достатъчна бързина и точност, за да могат да посрещнат изискванията за безопасност при дигиталното шофиране, а евентуално и управлението на изцяло автономните автомобили в бъдеще.

Основаната през 2000 г. TomTom се озова в порочна спирала на постоянен спад на бизнеса, след като придоби разработчика на цифрови карти TeleAtlas през 2008 г. Пазарът на нейния основен продукт - личните навигационни устройства, преживя сериозни промени. Цените паднаха, маржовете се сринаха, навигационните приложения за смартфони навлязаха на пазара и се оказаха привлекателни и по-евтини заместители.

Но сега TomTom вече има подписани договори с няколко големи производителя на автомобили, сред които два с Volkswagen от тази година, както и с Fiat, Hyundai и Kia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още