IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM отрече слуховете за големи съкращения на служители

Компанията заяви, че осъществява програмата си за "ребалансиране" на работната сила

18:40 | 27.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) отрече слуховете, че планира големи съкращения на служители, пише Wall Street Journal.

В четвъртък Forbes написа, че компанията се готви да освободи 26 на сто от работната си сила, което ще е най-голямото съкращение в историята на IBM, тъй като ще засегне повече от 100 хил. души.

Говорителят на IBM направи изявление, в което повтори думите на мениджмънта на компанията след обявяването на финансовите резултати за четвъртото фискално тримесечие. Ръководството на фирмата заяви, че много по-малък брой служители ще напуснат компанията, като част от действията за „ребалансиране“, които имат за цел да създадат нови работни места за наемането на хора с нови умения.

“IBM не коментира слухове, дори абсурдните и неоснователните“, заяви говорителят на компанията. По думите му данните на компанията лесно могат да бъдат открити, а IBM планира ребалансиране на работната сила, което ще струва 600 млн. долара.

„Това се равнява на няколко хиляди души, което е само малка част от броя, за който се говори“, коментира говорителят. Той допълва, че в момента компанията има свободни работни места, които са част от процеса по ребалансиране.

„Миналата година IBM нае 45 хил. души и в момента има около 15 000 свободни места по целя свят за хора с нови умения“, коментира говорителят. По думите му новите позиции включват експерти в областите на облачните услуги, анализите, сигурността и мобилните технологии.

Миналата седмица IBM заяви, че е имала тежка година и с допълнително понижение на тримесечната печалба и приходите. Резултатите показват, че новият бизнес модел на компанията не се отплаща толкова бързо, колко беше очаквано. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още