IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск представи "соларен покрив"

Милиардерът начело на Tesla показа стъклени плочи - своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето

16:24 | 29.10.16 г. 64
<p>
	Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала &quot;Отчаяни съпруги&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала "Отчаяни съпруги". Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск представи в петък модел на „соларен покрив“ - нов продукт, който илюстрира ползите от съвместните дейности на фирмата прозиводител на електромобили и батерии от една страна, и компанията SolarCity, от друга, съобщи Ройтерс.

Предприемачът милиардер представи своеобразни керемиди, които генерират електроенергия от слънцето, като по този начин се елиминира необходимостта от традиционните слънчеви панели, както и дълготрайна батерия, която Tesla нарича Powerwall. Според Мъск по този начин може да се реализира визията му за живот без изкопаеми горива. 

„Това е един вид интегрирано бъдеще. Електромобил, Powerwall и соларен покрив. Ключовото е, че те трябва да са красиви, достъпни и бепроблемно интегрирани“, заяви Мъск.

Представянето на новия продукт е било в Лос Анджелис, Калифорния, на място, което преди е било декор на сериала "Отчаяни съпруги".

В презентацията на Мъск нямаше много детайли за доказаната ефективност на соларните клетки, трайността на покрива, цената и кога ще е достъпен за потребители, посочва Bloomberg. Соларният покрив ще се предлага в четири варианта - Textured Glass Tile, Slate Glass Tile, Tuscan Glass Tile, and Smooth Glass Tile – заради разнообразието от архитектурни възможности.

На сайта на SolarCity се казва, че производството ще започне в средата на 2017 г. и че стъклото е твърдо като стомана.

„Соларният покрив се състои от уникално проектирани стъклени плочи, които допълват естетиката на всеки дом, оборудван с най-високоефективни фотоволтаични клетки“, пише в изявлението на Tesla. “Потребителите ще могат да избират кои части на покрива да съдържат скритата соларна технология, като същевременно целият им покрив ще изглежда по един и същи начин”, се казва още в текста.

Мъск е най-големият акционер и в Tesla, и в SolarCity, която се управлява от двама негови братовчеди. Редица анализатори предполагат, че евентуално сливане на двете компании може да спаси SolarCity, която е на загуба. На 17 ноември ще се състои гласуване, което да разреши придобиването.

Според Мъск две отделни компании забавят нещата, правят ги по-скъпи и е по-лошият вариант за акционерите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

62
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 7 години
това и правим, и предварително се извинявам ако се бавя с отговорите :):)иначе не мога да разбера защо го критикувате, човека прави реални иновации ... и като всяка нова технология от начало има нужда от държавна субсидия ... просто не трябва да се прекрачва тънката линия и субсидията да продължава и след това (когато технологията не е толкова нова) ... пример ВЕИ :)ако всичко беше на пазарен принцип, нямаше да мръднем и сантиметър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 7 години
да се върнем към амебите а? Айде стига сме си губили времето с глупости. Понеделник е и ние, които сами си изкарваме парите трябва да работим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 7 години
И определено недоволството ми не беше конкретно към Мъск. *** както и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 7 години
но да приемем за момент че си прав ... товава що изобщо ни обвиняваш че се кланяме на американците :) ... ние се кланяме на европейци и други емигрирали там :):) ... първо си изясни нещата в обърканата ти глава и тогава коментирай :):) ... слаби опорки, слаби :(:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
дефинирай първо кореняк американец (ти кореняк българин ли си ), индианците и те са дошли от Африка ... щом се връщаш толкова назад върни се наистина назад ! ... ето яак се изказваш неподготвен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 7 години
аз ли съм неподогтовен? Я кажи някой милярдер кореняк американец? И ако има в кой индиански резерват живее. А мъск е южноафриканец колкото аз съм индиянец. Нито майка му нита баща му са африканци. В бързината да ме покажеш колко съм некомпетентен се изложи ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
и да добавя, Мъск е южноафриканец .... не е американец. пореден пример за некомпетентноста ти :):) та пак си помисли на кой се кланяме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 7 години
еми в почти нищо не си подготвен, често се изказваш супер смешно, редовно те хващаме в некомпетентност... добре ли го обясних сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 2
Eon
преди 7 години
deant, кво ти става бе, откога станах гаден лицемер, който се кланя на американците. Познаваме ли се, че слагаш епитети?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 9 rate down comment 10
michaelis12
преди 7 години
Никой и никъде в никоя медия не пише открито за "Енергията на нулевата точка" защото това е истинската безплатна енергия за човечеството, ама ционистите евреи що народ са изтепали (включително и Никола Тесла) и продължават да убиват само некой да подаде нос и да почне да прай и да ползва такова нещо !!! Защото нема да има робство нема да има кредити нема да има банки, но на нашенците до там пипето не им стига, на нашенци им стига да видят Мъск и Цукербърга и те тва е максимата за живота .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още