IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel преговаря за придобиването на голяма компания за чипове?

Това може да е най-голямата сделка в историята на Intel

12:46 | 29.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Intel е в напреднали преговори за придобиването на компанията за чипове Altera, твърдят източници, запознати със случая. Този ход ще представлява най-голямата подобна сделка за гиганта в сферата на производството на чипове, пише Wall Street Journal.

Засега не е ясно колко щe плати Intel за сделката. Пазарната стойност на Altera беше около 10,4 млрд. долара преди WSJ да пише за пръв път за преговорите. В петък стойността ѝ достигна 13,4 млрд. долара.

Компанията ще бъде голяма хапка за Intel, която преди се придържаше към придобиванията на по-малки фирми.

Intel, която е базирана в Санта Клара, Калифорния, е най-големият производител на чипове за персонални компютри и сървърни системи, а пазарната ѝ стойност е 151,6 млрд. долара.

Altera пък е базирана в Сан Хосе, Калифорния, и е един от най-големите производители на програмируеми логически контролери, които могат да бъдат конфигурирани от клиентите за изпълнението на различни задачи. Те са широко използвани в телефонните мрежи, автомобилите и за производството на други продукти.

Intel и Altera са работили заедно и преди. През 2013 г. Intel се съгласи да прехвърли част от производството на чиповете си към Altera.

Придобиването ще затвърди още повече партньорството им и ще помогне за по-голямата заетост на заводите на Intel.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още