IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киберкомандването в САЩ предложи спасение от хакерите в „защитена зона“

Единна мрежа за държавните организации и фирмите, които функционират в ключови браншове, е предложението на отдела към Пентагона

17:40 | 27.09.10 г.
Киберкомандването в САЩ предложи спасение от хакерите в „защитена зона“

Съединените щати трябва да засилят мерките си на противодействие срещу кибератаките, за да избегнат нежеланите последствия от тях в бъдеще. Това заяви ръководителят на Киберкомандването в САЩ генерал Кит Александър пред комисията по въоръжени сили на САЩ и представители на Конгреса, съобщи АП.

По думите на Александър компютърната мрежа на САЩ регулярно е подложена на атаки на киберпрестъпници, болшинството от които не успяват да създадат вреди и поражения. Част от атаките обаче са на терористични организации, криминални структури и чуждестранни структури, които се стремят да получат достъп до важни държавни данни, да саботират работата на ключови ведомства, а в редки случаи – и да отслабят сигурността на страната.

Във връзка с това ръководителят на Киберкомандването заявил, че е необходимо създаването на „защитена зона“ - ограничено виртуално пространство, в което да функционират важните компютърни мрежи на САЩ – държавни учреждения, разузнавателни и отбранителни агенции, както и фирми, работещи в стратегически за страната отрасли.

Съвременните технологии според Александър позволяват създаването на подобна мрежа без особени усилия. Единственото, от което се нуждае проектът, е добро съгласуване.

Според Александър терористите все още не представляват значителна киберопасност за безопасността на страната. По време на срещата станало ясно, че той е създал група от експерти в Афганистан, които се заели със задачата да модернизират компютърната мрежа на американския военен контингент в страната.

Указът за създаване на Киберкомандване като част от Пентагона бе подписан от министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтсъм през юни 2009 г. През май тази година за директор на подразделението е назначен Кит Александър. Сред задачите на Кит Александър е осигуряването на безопасността на военните мрежи.

Бюджетното подразделение, в което влизат около стотина души, е подсигурено с ресурс в размер на 120 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още