IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай има голям план за икономиката си и той включва изкуствения интелект

Страната смята, че новата технология може да се превърне във важен двигател на икономическия растеж

11:29 | 21.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай има за цел да превърне индустрията за изкуствен интелект в „нов, важен“ двигател на икономическия си растеж до 2020 г., сочи план за развитие, създаден от Държавния съвет, пише Bloomberg.

Властите искат да превърнат страната в глобален лидер, а индустрията за изкуствен интелект ще генерира по над 400 млрд. юана (59 млрд. долара) годишно до 2025 г., сочи изявление на кабинета, направено в четвъртък.

Ключовите области за развитие включват софтуер и хардуер с изкуствен интелект, интелигентни роботи и превозни средства, виртуална и добавена реалност, се допълва в него.

“Изкуственият интелект се превърна в новия фокус на международната конкуренция“, сочи докладът. „Ние трябва да поемем инициативата, за да се доближим до следващия етап от развитието на изкуствения интелект, за да си създадем ново конкурентно предимство, да дадем възможност за развитието на нови индустрии и да подобрим защитата на националната сигурност“.

Планът подчертава амбициите на Китай да се превърне в световна сила, подкрепена от своите технологични бизнес гиганти, центрове за проучвания и военната си сила, които инвестират значително в изкуствен интелект. В глобален план технологията ще донесе 15,7 трлн. долара до 2030 г. според доклад на PwC от миналия месец. Това е повече от сегашното комбинирано производство на Индия и Китай.

Според Кевин Лау, старши икономист в Standard Chartered Bank в Хонконг, икономическите позитиви от всичко това могат да са значителни.

„Простият факт, че Китай залага на изкуствен интелект и си поставя цели за развитието му в следващото десетилетие, определено е позитивно за продължаващото подобряване на сектора на производството и цялостната икономическа трансформация", посочва той. 

Изкуственият интелект ще има значително влияние върху обществото и международната общност твърди професорът по политически науки Гао Сици. 

PwC установи, че втората по големина икономика ще спечели най-много от изкуствения интелект заради високия дял от продукцията, идващ от местното производство.

Друг доклад на Accenture и Frontier Economics от миналия месец оценява, че изкуственият интелект може да увеличи годишния темп на растеж на Китай с 1,6 процентни пункта до 7,9% до 2035 г. от гледна точка на брутната добавена стойност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 6 години
обаче робота на снимката не е китайски :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още