IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските технологични компании предпочитат местните борси

По-благоприятните регулаторни условия в страната и борсовото оживление карат все повече технологични фирми да се листват у дома

13:03 | 29.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бумът на борсата в Китай и по-благоприятната регулация в страната карат все повече технологични компании, базирани там, да се листнат в азиатската страна, вместо да предпочитат публично предлагане в САЩ, пише Wall Street Journal.

Банкери, адвокати и млади инвеститори в Китай твърдят, че интересът на компаниите да се листнат на борсата в страната се е увеличил значително през последните месеци.

Фирмите твърдят, че листването в Китай ще улесни представянето на бизнеса им пред инвеститорите, които често са техни клиенти. Освен това те посочват зашеметяващия успех на компании като Beijing Boafeng Technology, чиито акции поскъпнаха с повече от 37 пъти след листването ѝ на китайската борса през март.

Примамливите условия в Китай привличат компании, които вече са листнати в САЩ. Регулаторните правила забраняват значителна чуждестранна собственост върху компании, свързани с интернет съдържание, листнати в Китай.

Всичко това показва фокуса на Пекин върху секторите, свързани с интернет и иновациите, които могат да насърчат забавящия се икономически растеж посредством по-леки условия за листване. Друг фактор се оказва оживлението на борсата, което доведе до 43% ръст на Shanghai Composite Index през тази година, въпреки че в четвъртък той отбеляза 6,5% спад.

Междувременно китайските инвеститори наливат пари във фондове, насочени към стартиращи компании. През 2014 г. 39 ейнджъл инвестиционни фонда са създадени в Китай и са събрали 1,07 млрд. долара, което представлява 143% увеличение спрямо предишния връх от 2012 г., сочат данни на pedata.cn. Ейнджъл инвеститорите обикновено предоставят лични средства за финансиране на малки стартиращи фирми.

Високите оценки и по-благоприятните правила за листване ще привлекат повече китайски компании към пазара в страната, твърди Дзянбин Гао от PricewaterhouseCoopers в Китай. „Очакваме значителен ръст на листванията на технологични компании на вътрешните борси“.

Доскоро листванията в страната бяха трудно достъпни за високотехнологичните фирми, защото за разлика от повечето страни Китай изисква одобрението на правителство преди да даде официално разрешение за първично публично предлагане.

И все пак някои анализатори твърдят, че част от големите китайски технологични компании ще продължат да се листват в САЩ, за да получат по-добър достъп до финансиране и по-добра експертиза в управлението на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още