IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Книжата на Apple записаха най-големия спад на цената от повече от месец

Цената им се потопи, след като анализатор обяви, че търсенето на iPhone 8 е по-слабо

12:23 | 21.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на акциите на Apple записа най-големия си спад от повече от месец, след като анализатор заяви, че търсенето на iPhone 8 е „значително по-ниско“ спрямо това на предните модели от серията, пише Bloomberg.

Обемите на предварителните поръчки на iPhone 8 в САЩ са се оказали под тези за iPhone 7 и iPhone 6, твърди анализаторът на Rosenblatt Securities Дзюн Джан в бележка до клиентите на компанията си. Търсенето в Китай дори е по-ниско, коментира той. Джан е поставил неутрален рейтинг на акциите на Apple.

Потребителите са поръчали предварително около 1,5 млн. телефона на китайския уебсайт за електронна търговия JD.com в рамките на първите три дни, в сравнение с около 3,5 млн. за същия период за поръчките на iPhone 7.

Книжата записаха 3,1% спад на стойността си – най-големият от 10 август насам. Впоследствие спадът в сряда беше ограничен до 1,7%.

Iphone 8 беше представен миналата седмица заедно с iPhone X, който включва много повече нови функции. Въпреки че iPhone 8 ще бъде пуснат по магазините на 22 септември на стартова цена от 699 долара, iPhone X няма да бъде достъпен до ноември и ще струва поне 999 долара.

"Разбираме, че това не отразява цикъла на iPhone 8 като цяло, тъй като iPhone X все още не е пуснат официално, но сме притеснени“, коментира Джан. Производството на iPhone 8 може да бъде намалено, а „производството на iPhone X може да не успее да отговори на търсенето през декемврийското и мартенското тримесечие“, допълва анализаторът.

Apple прогнозира приходи от продажби в диапазона 49-52 млрд. долара през трите месеца до септември - прогноза, която инвеститорите разбират като сигнал за променливо търсене. Скорошното обявяване на премиерата на iPhone X на пазара е било взето предвид, когато компанията е направила прогнозата си през август, коментира говорителката Кристин Хюет миналата седмица.

Освен това Apple призна за проблем с новите ѝ умни часовници Apple Watch Series 3, които се появиха по магазините в петък. Те са първите, които включват клетъчна връзка. Някои експерти са открили, че когато устройството се свърже с Wi-Fi мрежи, изисква допълнителни потвърждения, а понякога клетъчната връзка просто се срива. Apple твърди, че „проучва решение за бъдещия софтуер“.

Спадът на стойността на акциите в сряда понижи ръста на цената на книжата до 35% за тази година, оценявайки Apple на 805 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още