IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира "Мобилтел" заради промоция със скъпи подаръци

Телекомуникационната компания трябва да плати 361 хил. лева заради нарушението

13:08 | 02.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК санкционира "Мобилтел" заради промоция със скъпи подаръци

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 361,8 хил. лева на „Мобилтел“ заради нелоялна конкуренция, съобщиха от регулатора. Това представлява 0,05% от оборота на компанията в периода, в който е извършено нарушението.

„Мобилтел“ е санкционирана във връзка с предлагане на услуги заедно с безплатни устройства (телефони, лаптопи и телевизори) по „избор“ на клиента, които представляват забранена от закона добавка.

Комисията е била уведомена за нарушението от „Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори „ТВ Клуб 2000“ (НСМСКО). Зад него стоят компании, които се занимават с изграждане и управление на електронни съобщителни мрежи и предоставяне на електронни съобщителни услуги.

В жалбата си от организацията посочват, че в периода 1 октомври – 11 ноември 2012 година телекомуникационната компания е организирала и провела рекламната кампания „Повече за теб“ в три варианта – икономичен, стандартен и разширен.

В нея е било използвано посланието: „...С пакет „Повече за теб“ получаваш всичко – тарифен план с до 1000 минути към всички мрежи в страната и чужбина, светкавичен интернет за дома до 100 Mbps и цифрова телевизия от Мтел с до 160 канала, заедно с устройство по твой избор”.

В своята проверка от КЗК са установили, че „Мобилтел“ е предлагала заедно с предоставяните по пакетите услуги и „добавки с безвъзмезден характер“под формата на „подарък“. Те обаче не попадат в кръга на изрично посочените в закона изключения за допълнителни придобивки след покупка на стоки или услуги.

Комисията е преценила, че  операторът е предлагал на клиентите си прекалено ценни подаръци. Законът забранява тази практика, като допуска по изключение безвъзмездно да се предоставят само рекламни материали с незначителна стойност или предмети, които са принадлежност към предлаганата услуга.  

Проверката на КЗК е показала, че няма данни потребителите да изплащат получените устройства – нито като част от таксата за услугата, нито допълнително. Няма данни и за това клиентите да трябва да върнат получените под формата на подаръци устройства след изтичането на срока на договора.

Така тези допълнителни устройства създават реална възможност за пренасочване на абонати от конкурентните на „Мобилтел“ компании към услугите на дружеството. Това се окачествява от КЗК като нелоялна конкуренция и води до санкция към предприятието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 години
Да се чете "марионетки", така става докато с едната ръка пишеш, а с другата... държиш сникърс :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 години
Да бе, това е нелоялна конкуренция, а това че лъжете пенсионерите всеки път като стъпят в офиса на някой от операторите е супер лоялна конкуренция.Платени амронетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още