IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литовската компания за парични преводи Paysera стъпва в България

Компанията е насочила услугите си към малкия и среден бизнес

14:40 | 28.07.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Paysera Facebook page</em></p>

Снимка: Paysera Facebook page

Литовската компания Paysera, предлагаща глобална платформа за парични преводи и финансови услуги, стъпва на българския пазар, насочвайки се преди всичко към малкия и среден бизнес. Това обяви нейният изпълнителен директор за страната Мартин Богданов.

Всъщност Paysera представлява дружество за електронни пари с лиценз от Националната банка на Литва. Той му позволява да извършва дейност, свързана с емитиране на електронни пари и предоставяне на платежни услуги в страните от Европейския съюз.

Целта на Paysera е да предложи възможности за оптимизация на банковите разходи на бизнеса, разкри още Богданов, допълвайки, че физическите и юридическите лица в България могат да използват платформата за извършването на по-евтини международни преводи.

„В момента цената на международен валутен превод е минимум 10 евро, като доста компании заплащат между 20 и 50 евро в зависимост от сумата на превода“, сподели още Мартин Богданов. „Използвайки SWIFT системата, един валутен превод би достигнал крайния бенефициент до 2 работни дни. Paysera стъпва на българския пазар с идеята да осигури качествени, надеждни и бързи международни валутни преводи на цени от 0,15 евро за трансакция в рамките на Европейската икономическа зона (EИЗ) чрез IBAN за юридически лица, като за физическите лица първите 30 бр. преводи всеки месец са безплатни”.

От компанията разкриха още, че Paysera предлага услуги, които са изцяло достъпни онлайн, което ги различава от банковите. Фирмата не изисква такси за откриване и поддържане на сметка. Освен това има нулева такса за уеб банкиране и няма изискване за минимален баланс по сметката или такова за минимална сума на паричен превод. Самите трансакции могат да се извършват по всяко време на денонощието, а международните валутни плащания се извършват на цена от 0,15 евро за компании. Системата позволява получаване на входящи преводи, а в рамките на Европейския съюз те са безплатни за ползвателите на Paysera.

По думите на Богданов системата разполага със съвременна защита, която не позволява компрометиране на данните и процесите.

Амбициите на компанията са да се превърне в добра алтернатива на част от по-скъпите банкови услуги. Paysera планира също така да предлага на пазара някои финансови услуги за търговци, като портал за онлайн плащания чрез банкови сметки, чрез кредитни карти, чрез SMS и други методи; система за продажба на електронни билети за събития и др.

Екипът на Paysera обясни, че компанията се е родила на фона на нарастващия интерес към сектора, предлагащ технологични решения в сферата на финансите (fintech). Същевременно самите потребителски нагласи и нужди се изменят значително през последните години.

Една трета от т.нар. millennials (хората, родени между началото на 80-те години на миналия век и 2000 г.) не се интересуват от банки, коментира Филип Мутафис, партньор в Paysera Bulgaria. По думите му всичко това, както и нарастващият брой предложения на пазара на технологични решения във финансовия сектор ще застрашат банковите клонове и банкоматите, които могат да изчезнат.

Между банките и техните клиенти се отваря пространство, което бързо се запълва от финансови технологични решения. Към този сегмент вече имат голям апетит не само банките, но и телекомите и технологичните компании, коментира още Мутафис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
vanio penchev
преди 6 години
От 10 години жената е в Германия и ми праща пари само през Мъниграм, защото е евтино и има офиси на всякъде в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Благодаря ти за разясненията! Само не съм съгласен, че съм коментирал компетентно. Напротив съвсем дилетански попитах и в първия и във втория си пост :) Уважавам труда на всеки и разбира се за всеки труд трябва да се плаща. А за труда да ми отговориш надлежно веднага ти поставих ПЛЮС! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
IvaneJohn
преди 7 години
PAYSERA за българските потребители и компании са манна небесна, за да се измъкнат от лапите на банките, които ПРОСТО не намаляват цените и ни държат заложници.Особенно тия гръцки номера на гръцките клонове в България.А знаете ли какво е да платиш по банка извън Европа - тук да кажем таксата е 20 евро - за КИТАЙ такстата за банков превод може да надхвърли ПОКУПКАТА по фактура.Но нека има ПЕЙСЕРА, тя ще наложи намаляване на таксите на банките, затваряне на глупави клонове, ОПТИМИЗИРАНЕ НА тия ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
misanthrope
преди 7 години
Ами като не си на ясно, защо коментираш компетентно? Какво общо имат тези такси с роуминга? Разплащателните системи са компютърни системи - програми, хардуер, комуникации, сигурност, одитинг и т.н. тяхната разработка и поддръжка изисква стотици човекочаса квалифициран труд, разходи за комуникации, следене и откриване на измами и т.н. Тези хора, които вършат всичко това, са умни и квалифицирани имат деца, искат да имат хубави коли, мобилни телефони, храна, отпуски и така нататък и за това си продават труда скъпо. Ако искаш да ползваш системите, разработени от тях, трябва да си плащаш съответната цена. Това не са някакви такси измислени от въздуха с цел да тормозят бедния комемтатор. Щом имаш пари да превеждаш, значи ще имаш и да си платиш таксите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Не съм на ясно с банковите системи. Но си мисля, че след като след година-две ще говорим и ползваме нет по мобилните си телефони навсякъде в ЕС с плана, който сме в Б-я, и роуминга ще отпадне, не е проблем и за банките да измислят подобни удобства за хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Не разбрах защо си мислиш че ЕС по някакъв начин ти намалява таксите за разплащания? Пак си има SEBRA, пак си има SWIFT, това не са някакви мита а такси, събирани за да се издъбржат ( и да живеят добре) системите за разплащания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Е то не е PayPal, PaySafe, PaySerra .... Нема ли некоя дет се казва DoNotPay :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Не мога да разбера, защо разплащанията в евро в нашите банки се товарят с такива ненужни високи такси. Нали сме уж в ЕС. А тия литовци бяха първите които ми взеха 5 евро такса за плащане с кредитна карта по интернет за покупка от 200 евро, но просто нямаше как да ги избегна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още