IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миражът на финансовата сингулярност

Възможно ли е скоро суперкомпютрите да изместят хората на финансовите пазари?

17:41 | 30.08.15 г. 4
<p>
	Робърт Шилер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Робърт Шилер. Снимка: Ройтерс

В новата си книга The Incredible Shrinking Alpha Лари Суедроу и Андрю Бъркин описват инвестиционна среда, населена с все по-опитни анализатори, които разчитат на множество данни, мощни компютри и научни изследвания. При цялата тази конкуренция „препятствията за постигането на алфа [възвращаемост над бенчмарка, коригиран спрямо риска, което е мярка за успех при избора на лични инвестиции] стават все по-големи и по-големи“.

Това заключение, пише Робърт Шилер* за project-syndicate.org, повдига един ключов въпрос: ще достигне ли алфа в крайна сметка до нула за всяка имагинерна инвестиционна стратегия? Нещо повече, наближава ли денят, когато, благодарение на толкова много умни хора и още по-умни компютри, финансовите пазари наистина ще станат съвършени, така че да може просто да седнем, да се отпуснем и да приемем, че всички активи са оценени правилно?

Това въображаемо състояние на нещата може да бъде наречено финансова сингулярност, подобно на хипотетичната бъдеща технологична сингулярност, когато компютрите ще заместят човешкия интелект. Финансовата сингулярност означава, че ще бъде по-добре всички инвестиционни решения да бъдат оставени на компютърна програма, защото експертите с техните алгоритми ще са разбрали какви са причините за пазарните резултати и ще са я свели до безпроблемна система.

Много вярват, че това бъдеще е вече почти тук. Дори за легендарни инвеститори като Уорън Бъфет, се твърди, че не се представят отлично на пазара. В своята скорошна статия, Buffett’s Alpha, Андреа Фрацини и Дейвид Кабилър от AQR Capital Management и Лас Педерсен от Copenhagen Business School заключват, че Бъфет не генерира значително позитивна алфа, ако се вземат предвид някои определени по-малко известни рискови фактори, които натежават в портфейла му. Изводът е, че геният на Бъфет може да бъде възпроизведен от компютърна програма, която включва тези фактори.

Ако това е вярно, инвеститорите ще се откажат, масово, от усилията си да разкриват погрешното ценообразуване на пазара, защото просто няма да има такова. Пазарните участници рационално биха приели, че всяка цена на акции е правилно очакваната сегашна стойност на бъдещите парични потоци и че тези парични потоци отразяват основи, които всеки разбира по един и същ начин. Решенията на инвеститорите биха се различавали само заради разликите в личното им положение. Автомобилен инженер, например, може да не купи автомобилни акции, а дори да ги продаде, като начин да ограничи риска за собствения си особен вид човешки капитал. И наистина, според компютърните данни това би било най-правилното решение.

Има един отдавна признат проблем с подобни съвършени пазари обаче: никой няма да иска да полага усилия да разбере какво ще означават колебанията на цените в бъдеще. Преди 35 години в своята статия On the Impossibility of Informationally Efficient Markets Санфорд Гросман и Джоузеф Стиглиц представиха този проблем като парадокс: съвършено ефективните пазари изискват усилията на умните инвеститори, за да станат такива, но ако пазарите са съвършени, умните инвеститорите просто ще се откажат да продължават.

Парадоксът на Гросман и Стиглиц изглежда по-малко убедителен по отношение на финансовата сингулярност, ако си представим, че компютрите управляват всички инвестиционни решения. Въпреки че алфа може да е пренебрежимо малка, тя все пак представлява достатъчно печалба, за да продължат компютрите работата си.

Истинският проблем с идеята за финансовата сингулярност обаче не е парадоксът на Гросман и Стиглиц, а че пазарите в истинския свят дори не се доближават до нея. Компютърните ентусиасти се вълнуват от технологии като blockchain (блок верига), използвана от Bitcoin. Но финансовият свят на футуристите по никакъв начин не си прилича с днешния финансов свят. В крайна сметка финансовата сингулярност означава, че всички цени ще бъдат базирани на такива неща като оптимално прогнозирани бъдещи корпоративни печалби и корелацията на печалбите с очакваните технологични иновации и дългосрочните демографски промени. Но умните инвеститори почти не говорят за такива безплътни условия.

В този контекст е трудно да не се сетим за скорошния срив на фондовата борса в Китай. Новините описваха групи от емоционални хора, търгуващи на основата на предчувствия и суеверия. Именно това изглежда като реалността, а не всички приказки за предстояща финансова сингулярност.

Пазарите изглежда се задвижват от истории, както самият Шилер твърди в книгата си Irrational Exuberance. Има истории за велики нови времена и приближаващи депресии. Има фундаментални истории за технологии и намаляващи ресурси. А има и истории за политика и странни конспирации.

Никой не знае дали тези истории са верни, но те живеят свой собствен живот. Понякога дори масово се споделят в интернет. Когато някой разговаря откровено с много наглед рационални хора, тези истории се оказват луди теории. Тези хора обаче влияят на пазарите, защото всички други инвеститори трябва да се съобразяват с тях, а тяхната лудост скоро няма да изчезне.

Може би е възможно старият инвестиционен стил на Бъфет днес да бъде пресъздаден в търговски алгоритъм. Но не е задължително с това да не се признава неговият гений. И наистина, истинският източник на неговия успех може да се състои в разбирането му за това кога да спре с даден метод и да създаде друг.

Идеята за финансова сингулярност изглежда вдъхновяваща, но е не по-малко илюзорна от рационалната Утопия, която вдъхнови поколения личности. Човешката оценка, добра или лоша, ще е в основата на инвестиционните решения и на резултатите на финансовия пазар за останалата част от живота ни, а и след него.

* Робърт Шилер е нобелов лауреат по икономика и професор по икономика в университета Йейл. Той е и един от създателите на индекса Case-Shiller за цените на жилищата в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
крас
преди 8 години
Докото този се опитва да направи живото ни в птицеферма с програмирано хранене, на СВЕТОВНИТЕ БОРСИ ОТНОВО СЕ ИЗДИГНА ПРИЗРАКА НА КРИЗАТА!Китайския ЮАН отново пое НАДОЛУ И ПОВЛЕЧЕ ОСТАНАЛИТЕ ВАЛУТИ СЛЕД СЕБЕ СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Skynet + Ultron, и човека да си ходи. А тоя да си пие хаповете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Не не е възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Миражът на ракиената сингулярностВъзможно ли е скоро суперкомпютрите да изместят хората на бара след работа?А за десерт Черен лебед с кисели краставички поднесен от шеф Насим Талеб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още