IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle, Unilever и 8 компании ще си сътрудничат с IBM в блокчейн технологията

Общият преокт ще проучва как технологията може да помогне за проследяването на вериги за хранителни доставки и подобряване на безопасността на храните

16:51 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Nestle, Unilever, Tyson Foods и други големи вериги за храни и търговия на дребно се присъединяват към проект на IBM за проучване на това как блокчейн технологиите могат да помогнат за проследяването на вериги за хранителни доставки и подобряване на безопасността на храните, съобщават компаниите в съвместно изявление.

Блокчейн технологията, която за пръв път се появи като системата зад криптовалутата биткойн, представлява споделен архив данни чрез мрежа от компютри, а не чрез доверена трета страна, припомня Ройтерс.

Общо 10 компании заявиха, че ще споделят данни и ще проведат опити с IBM, включително Kroger Co, Dole Food Company, McCormick & Company, Golden State Foods, Driscoll's и McLane Co. на Berkshire Hathaway.

Най-голямата верига магазини в САЩ Wal-Mart Stores също участва и работи с IBM още от октомври, за да проследява движението на хранителни продукти.

„Не става въпрос само за построяването на технологията, а за изграждането на екосистемата“, казва Бриджид МакДърмът, вицепрезидент на бизнеса с развитие на блокчейн в IBM.

Wal-Mart заяви през юни, че опитите с блокчейн са помогнали да се скъси времето, нужно за проследяване на движението на доставки с манго до 2,2 секунди от около 7 дни.

Едно единствено оттегляне на даден продукт може да струва от десетки хиляди до милиони долари в изгубени продажби, казва ръководителят по сигурността на храните в Wal-Mart Франк Янас за Ройтерс миналия месец.

Скептиците предупреждават, че технологията все още е в началото си и може да минат години преди компаниите да извлекат ползи. Търговците на дребно са и изключително конкурентни и имат слаб успех в сътрудничеството.

Да, индустрията е внимателна, защото това може да бъде следващото най-добро нещо след нарязания на филии хляб, но никой не би казал, че всичко е цветя и рози след опит само с два доставчика“, казва ръководителят по сигурността на храните в Kroger Хауърд Попула.

Ключовото в момента е да включим доставчици и търговци на дребно и да видим как можем да споделяме данни, за да смажем блокчейн машината на IBM”, допълва той. „Това е възможност за нас да говорим с един глас и да кажем на света, че сигурността на храните няма да бъде въпрос на конкуренция“, посочва още той.

IBM казва още, че стартира блокчейн платформа, която ще улесни големите компании в разработването на приложения, използвайки технологията.

Тъй като блокчейн веригите могат бързо да проследяват стотиците страни, включени в масовото производство и разпространението на храна, очаква се това да улесни идентифицирането на източници на потенциална зараза при заплахи срещу безопасността на храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още