IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo е пиратствала една от игрите си и я е продала пак на играчите?

Компанията открито се обявява срещу емулираните игри, но изглежда ползва такива

09:41 | 20.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Nintendo Facebook page</em></p>

Снимка: Nintendo Facebook page

Японският технологичен гигант Nintendo се е усъвършенствал в изкуството да продава носталгия. Франчайзите на компанията - Mario, Zelda и Donkey Kong, привличат играчите в продължение на десетилетия, а Nintendo непрестанно пуска популярните си игри за нови платформи.

В случая с Wii, конзолата, която излезе на пазара през 2006 г., тя дори създаде “Виртуална конзола”, за да позволи на играчите да свалят и играят част от заглавията от по-старите ѝ системи.

Но видео, публикувано в геймърския сайт Eurogamer, показа, че Nintendo всъщност е направила нещо, което остро критикува от години - свалила е от интернет копие на играта "Super Mario", направено от трета страна, а след това го е продала на потребителите през Виртуалната конзола, пише Quartz.

При разглеждане на кода на версията на “Super Mario Bros.” за Wii - игра, пусната първоначално за Nintendo Entertainment Systems (NES) конзолата през 1985 г. - разработчикът на игри Франк Кифалди отбелязва, че част от него съвпада с файл, разработен от Марат Файзулин, програмист на игрови емулатори от 90-те години. (Емулираните игри се раждат, когато игри, създадени да работят на конзоли, биват преправяни, така че да могат да работят и на компютър).

Тогава Файзулин осъзнава, че за да накара NES игрите да вървят на компютър, трябва да създаде специална част от кода, което да се появява във всеки файл. Днес той потвърди пред Eurogamer, че въпросната част от кода за “Super Mario Bros” за Wii съвпада с този, който той е създал преди десетилетие.

Иронията тук е, че на уебсайта си Nintendo посочва, че емулираните игри са “най-голямата заплаха до момента за интелектуалната собственост на разработчиците на видео игри”.

Nintendo не е открита веднага за коментар, но компанията е заявила пред Eurogamer, че емулационната програма, ползвана за разработването на “Super Mario Bros.” за Wii, е създадена отвън, а тя не разчита на неща, свалени от интернет.

Дори и Nintendo да не е свалила емулирано копие на “Super Mario Bros.” от мрежата и да го е продала на потребителите, ползването на на емулатори от външни хора и същевременно запазване на позицията срещу тях, при това публично обявено, е лицемерно. Особено като се има предвид, че до 2016 г. беше почти невъзможно да откриеш нито една от свързаните с Nintendo игри на платформи, които не са на компанията.

Миналата година Nintendo помогна за създаването на мобилна версия на своята популярна игра “Pokemon”, както и на игра със Super Mario за iPhone. Но ако искате да играете “Super Mario Bros.” на телефон, компютър или таблет, все още можете да го направите само нелегално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още