IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото бъдеще на електроенергията

През следващите 25 години човечеството ще получава електроенергията си по съвършено нов начин, твърди ново проучване

12:22 | 19.07.15 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бумът на пазара на възобновяема енергия вече се случва. Трилиони долари ще бъдат инвестирани в сектора през следващите 25 години, което дълбоко ще промени начина, по който хората получават електричеството си. Това сочи нова прогноза на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) за световния енергиен пазар до 2040 г.

Според BNEF съществуват шест големи фактора, които ще се отразят на енергийните пазари през следващите 25 години.

Цената на слънчевата енергия продължава да пада

Цената на слънчевата енергия ще продължи да спада, докато не стане най-евтината форма на енергия на все повече национални пазари. До 2026 г. големите соларни централи ще бъдат конкурентни в по-голямата част от света, твърди BNEF. Цената за поддържане на фотоволтаична слънчева електроцентрала ще спадне почти наполовина през следващите 25 години, дори ако цените на изкопаемите горива се вдигат.

Слънчевата енергия в крайна сметка ще стане толкова евтина, че ще надделее над електроцентралите, които ползват изкопаеми горива, дори над вече съществуващите въглищни и газови електроцентрали. Въглищата бяха в основата на индустриалната епоха. Следващите 25 години обаче ще сложат край на това господство.

Слънчевите милиарди ще се превърнат в слънчеви трилиони

С поевтиняването на цената на слънчевата енергия инвестициите ще се повишат. Според BNEF инвестициите в слънчевата енергия ще достигнат 3,7 млрд. долара до 2040 г. Само слънчевата енергия ще формира повече от една трета от новия световен енергиен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Тексас е най-южния щат в САЩ и втори по население.Там ФВ целогодишно работят само на максимум, (през деня, разбира се) и е нормално да имаш възмо най-голямата оперативна печалба от ФВ.Обаче намери си един глобус и виж кои други страни могат да го постигнат и не го даввай за пример на всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Той хубаво е предложил тези цени. ОК. въпросът е, как и доколко ще си гарантира рентабилност, да не го изплюе или разсипе "свободният" пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
Да речем така: Аз също не съм от антиядрените и се надявах примерно, АЕЦ Белене да стане факт но... Отделно, и надеждността има МНОГО измерения.Не казвам да спреш да се вълнуваш. P.S.А, че Инвесторът често пуска спорни, поръчкови или /и/ просто смешни статии, уронва само неговия престиж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Бат Пешо смешника ме ядоса и затова давам линкове - http://greentech-bg.net/?p=7530 за управление на тока от слънце и вятър Проблема сега е петрола защото има технологично време за трансформацията на света за функциониране без петрол и не може да стане на 100% и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Най-голямата виртуална електроцентрала на света се намира в Германия. Нарича се Regenerative Combined Power Plant и смесва 3 ветропарка с обща мощност 12.6 MW, 20 фотоволтаични централи, които са 5.5 MW, 4 биогазови системи, които се равняват на 4 MW и помпени системи за съхранение с 4 GW за съхранение. Проектите се комбинират и се наблюдават с помощта на интелигентна система за управление, която позволява на операторите бързо да се адаптират към променящите се нужди от електрическа енергия - http://greentech-bg.net/?p=7530Основното е съхранението и има още начини но ПАВЕЦ е най-добрият начин защото е евтин ,и екологичен - просто се качва водата с ел.помпи на високо и когато няма вятър и слънце се пуска към турбините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Оня ден четох ,че в САЩ учени са направили фотоволтаик с 1% КПД но енергията за направата и рециклирането му е 30 пъти по-0малко от сегашните които имат 12% КПД и има с 6% В Съединените щати, въпреки че ядрените и вятърните централи произвеждат сравнимо количество енергия през първите 15 години от своето развитие 2.6 милиарда kWh от АЕЦ срещу 1.9 милиарда kWh от вятър), субсидиите за ядрения сектор превишават субсидиите за вятърните централи повече от 40 пъти ($39.4 милиарда срещу $900 милиона). Представете си какво щеше да се случи, ако подходът беше еднакъв към двете технологии! - http://greentech-bg.net/?p=7629НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ,ЧЕ ПОСЛЕ ИМА СЪХРАНЕНИЕ НА ЯДРЕНО ГОРИВО И Т.Н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Шефът на отдела за възобновяема енергия към Международната енергийна асоциация (IEA) Paolo Frankl : Половината от енергията, използвана в света, е предназначена за получаване на топлина,това е повече от необходимата енергия за транспорта и електроенергията''Тоест основната стратегия е топла вода от слънцето с 83% КПД и в Дания се строи - http://***.stateofgreen.com/en/Solar-and-other-renewables основното е големи изолирани съдове за съхранение на топлата вода и не черни панели а концентратори следящи слънцето - http://integral2005.com/ но централно е по-ефективно и става за парници за зеленчуци освен за Топлофикация.Тоест Топлофикация и там където има централно отопление да се нагрява водата за къпане и отопление със слънце и за по-бързо става с лещи - http://e-vestnik.bg/5609 ,и когенерацията при ТЕЦ е отделна темаКазано просто е ''престъпление'' да се загрява вода с ток(особено от фотоволтаик) и газ за битови нужди и отопление като може със безплатна слънчева енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
*** и речи това на един соларен форум, ето тук: http://solar.sts.bg/forum/index.php и брой секундите, докато ти се нахвърлят отгоре. Прав си, ама пишман-инвесторите, дето се набълбукаха, ще ти издумат какво ли не, само и само, да не им избистряш водицата: Очакват, завалиите, да хванат още някой рибОк там въпреки, че и за децата вече е ясно: ОДС /Огромната Далавера Свърши/. Бог да ги пази от тях самите, щом не осъзнават, кой е най-големият им враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Важна поправка: В момента цената на ФВ е такава, че в нашия климатичен район (България) не могат да ти възвърнат инвестицията при сегашните цени на електроенергията за по-малко от 8 години, което ги прави неизгодна инвестиция за нашите условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
В момента цената на ФВ е такава, че в нашия климатичен район (България) не могат да ти възвърнат инвестицията при сегашните цени на електроенергията.Обаче когато вдигнат КПД на ФВ панелите (въпрос на близко бъдеще е) или повишат цената на ел.енергията (също е въпрос на близко бъдеще) тогава ще има икономическа логика. Дотогава подобни статии се пишат само за поддържане на популярност и заблуда на глупаците.ФВ безспорно са се доказали в по-слънчевите региони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още