IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша спира ратифицирането на ACTA след масовите протести

При досегашните дискусии са били водени разговори предимно с праводържателите, аргументира се премиерът Доналд Туск

20:21 | 03.02.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Полша бе разтърсена от протести срещу ACTA.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Полша бе разтърсена от протести срещу ACTA. Снимка: Ройтерс

Полският премиер Доналд Туск заяви днес, че временно спира процеса на ратификация на международното споразумение за защита на авторските права, срещу което в Полша имаше масови протести и атаки срещу правителствени сайтове, предаде Ройтерс. 

Днес Туск заяви, че въпросът трябва първо да бъде поставен на по-широко обсъждане, в което да участват потребители на интернет и службата за защита на личните данни.

При досегашното обсъждане не са взети предвид мненията на интернет потребителите, аргументира се Туск. Вместо това са водени разговори предимно с праводържатели. „Процесът по ратификация няма да приключи, преди да бъдат изчистени всички съмнения“, пояснява Туск. Освен това трябвало да бъде проверено дали ACTA не противоречи на местните закони.

Полското правителство подписа в края на миналия месец Търговското споразумение за борба с фалшификациите ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - АСТА), но предстои то да бъде одобрено от парламента. За да влезе в сила споразумението, е нужно и съгласието на президента.

Полша е единствената страна, в която имаше много силна съпротива срещу споразумението, посочва AP. Опонентите му твърдят, че то ще ограничи свободата на словото в интернет и ще позволи онлайн контрол. В продължение на дни полски хакери блокираха сайта на правителството, както и страницата на президента Туск.

Междувременно хакери от движението Anonymous атакуваха и сайта на гръцкото министерство на правосъдието. Вместо съдържанието на министерството в продължение на четири часа там имаше призиви срещу спестовните мерки на правителството и срещу участието на Гърция в споразумението ACTA. Хакерите дават ултиматум на правителството да напусне ACTA в рамките на следващите две седмици, като в противен случай ще последват нови атаки.

Приготвеното след дългогодишни преговори  по инициатива на САЩ и Япония споразумение предвижда интернет доставчиците да носят отговорност за дейността на потребителите.  

Следващата събота се предвиждат масови протести в цяла Европа, като шествието в София се очаква да започне от НДК.

Снимки от протестите в Полша вижте в галерията! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
тук няма граждани ти гражданско общество искаш....тука е нямам думи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 12 години
Българите са свикнали всеки да се спасява поединично и никога няма да направят такъв организиран протест. В България няма гражданско общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
ХА ХА ХА щото не са си платили рушветчето на това управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
simo.smo
преди 12 години
Шистовия газ го спряха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
м даа изтъргува ли са го АСТА и ше станем престъпници ако гледаме снимка на мадона и не си платим....а може би трябва и орган да дарим за това 4е и дишаме въздуха на мадона и така и нанасяме здравословни поражения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
msimov
преди 12 години
Ние тук и да протестираме и да не протестираме нашия управник нема да ни обърне ама капка внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още