IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурори настояват за заповед за арест на лидера на Samsung Group

Президентският скандал в Южна Корея може да нанесе още един изключително тежък удар върху най-голямата компания в страната

13:54 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Прокурори искат заповед за арестуването на Лий Дзие Юн, който е начело на южнокорейската технологична компания Samsung Group, по обвинения за плащането на подкупи и незаконно присвояване. Това е зашеметяващ обрат за наследника на най-богатата фамилия в Южна Корея, за когото от десетилетия се твърди, че ще поеме контрола над компанията от своя баща, пише Bloomberg.

48-годишният Лий, който управлява Samsung Group, след като баща му Лий Кун-хъ получи сърдечен удар преди повече от две години, е и председател на Samsung Electronics. Той е обвинен в участие в плащания от страна на Samsung, направени към близък приятел на отстранения южнокорейски президент Пак Кън Хе, в замяна на получаването на правителствена подкрепа за плановете на компанията, свързани с прехвърлянето на властта към Лий. Съдът тепърва трябва да реши дали да одобри заповедта, която беше обявена от прокурорите в понеделник. Планирано е съдебно заседание за сряда.

През декември беше създаден специален екип от прокурори, който да разследва дали Samsung и други големи бизнес групи са дали средства на Чой Сун-шил, довереник на Пак Кън Хе, в замяна на политически услуги. Държавният глава беше отстранен от поста си. Акциите на Samsung, които бяха близо до рекордни нива, понижиха стойността си с 2,1% до 1 833 000 вона (1561 долара) за брой при завършването на търговията в Сеул.

"Вярваме, че има незаконно искане, направено от Samsung, за улесняване на процеса по наследяване на бизнеса“, твърди говорителят на прокурорите. Заповедта за арест ще позволи на прокурорите да продължат разследването си, докато Лий е задържан. Това ще бъде последвано от официални обвинения. Общият размер на подкупите, включително обещаните и присвоените средства, е 43 млрд. вона (36 млн. долара), коментира още говорителят.

Samsung отрича компанията да е предоставяла финансова помощ в замяна на каквито и да било облаги. „Не можем да приемем тезата на прокурорите, че сме направили незаконни искания, свързани с наследяването и управлението на сливания“, обявиха от Samsung Group. “Ние вярваме, че съдът ще вземе мъдро решение“.

Разследването застрашава възможността Лий да поеме реално управлението на Samsung Group и може да доведе до по-нататъшно дестабилизиране на ръководството на най-голямата компания в Южна Корея. Бащата на Лий беше приет в болница през 2014 г.

Същевременно в момента Samsung е изправена пред втората си криза в рамките на няколко месеца, след като беше принудена да изтегли от пазара и да спре производството на самозапалващите се смартфони Galaxy Note 7 миналата година.

"Ако Лий влезе в затвора, това ще накърни репутацията на Samsung, както и цялата икономика на Южна Корея“, коментира професорът по икономика Пак Сан Ин от Висшето училище по публична администрация в Националния университет в Сеул. „Samsung представя цялата икономика на страната“.

Прокурорите ще продължат да разследват и трима други представители на висшия мениджмънт на Samsung без ареста им.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още