IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm се опитва да затвърди връзките си в Китай

Компанията откри ново подразделение, което ще помага на китайски компании да работят по-активно на чужди пазари

11:33 | 27.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Qualcomm има ново подразделение, което има задачата да помогне на китайските производители на смартфони да продават продуктите си зад граница. Ходът е част от усилията на компанията да изгради по-силни връзки в страната след дългото антитръстово дело срещу нея, пише Wall Street Journal.

Решението представлява новото усилие на американския производител на чипове да се докаже като ценен партньор в Китай в момент, в който Пекин се опитва да намали своята зависимост от чуждестранните производители на чипове и други технологии. Qualcomm генерира около половината от приходите си в Китай, но компанията се натъква и на редица предизвикателства на този пазар.

Qualcomm, която е най-големият производител на чипове за смартфони в света, получава около две трети от печалбата си от лицензиране на своите патенти за безжични технологии. Този бизнес модел обаче е обект на 15-месечно разследване от китайските антитръстови регулатори. Според анализатори то е предизвикано от оплакванията на няколко големи производителя на смартфони в Китай, които твърдят, че има проблем с ценообразуването на продуктите на Qualcomm.

Компанията от Сан Диего не се съгласи с констатациите на властите, че е нарушила антимонополните закони, но през февруари обяви, че е постигнала споразумение в Китай и ще плати глоба от 975 млн. долара. Освен това тя се съгласи да намали цените на телефоните, които продава в азиатската страна.

Миналата седмица фирмата обяви, че през второто ѝ фискално тримесечие печалбата ѝ спада с 46%, най-вече заради глобата.

Главният изпълнителен директор на Qualcomm Стив Маленкопф заяви, че след сключването на споразумението с правителството повече потребители в Китай са показали готовност да сключат лицензионни споразумения с нея. Но продажбите на китайските производители на телефони също са важни за компанията, която страда от факта, че гиганти като Apple и Samsung Electronics започнаха да използват собствени чипове.

Ето защо Qualcomm увеличава усилията си да привлече китайски партньори, които искат да изградят международен бизнес. В това число влизат големи компании като Xiaomi и Huawei Technologies, както и по-малки играчи, които не са толкова познати извън Китай.

Миналия месец Qualcomm откри специален офис в Китай, който има за цел да помогне на китайските производители на телефони да работят по-активно на чуждестранни пазари. Компанията се фокусира все повече върху пренасочването на усилията си към подкрепа на китайските клиенти, желаещи да оперират извън страната.

Освен това Qualcomm обяви, че е започнала да си партнира с производители на чипове в Китай и ще инвестира 150 млн. долара в китайски стартъпи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още