IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочарованието от iPhone нанася удар на доставчиците на Apple

Промените в настроенията на инвеститорите заради слабото търсене на iPhone влияят негативно на тайванските производители на компоненти

17:43 | 25.09.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-новите продукти на Apple се сблъскват с недоволство, поне от страна на инвеститорите в азиатските поддоставчици на компанията, пише Bloomberg.

Акциите на Hon Hai Precision Industry, която сглобява iPhone и други устройства на Apple, са понижили стойността си с 10% в Тайпе, откакто Apple представи колекцията си от нови устройства този месец. Книжата на други доставчици от региона, включително тайванската Pegatron и южнокорейската LG Innotek са записали спад от над 12 на сто.

Тайванският пазар на акции, възлизащ на 1,1 трлн. долара, се влияе от промените в настроенията към новите продукти на Apple, заради доминацията на производителите на компоненти от страната.

"Поръчките на новия iPhone разочароваха пазара и чуждестранните инвеститори могат да продължат да продават тайвански акции“, коментира Алан Цен, базиран в Тайпе вицепрезидент на Capital Investment Management. “Отстъплението на доставчиците на Apple доведе до понижение на ключовия индекс и може да доведе до още по-голям спад през следващия месец“.

Чуждестранните инвеститори изтеглиха 677 млн. долара от фондовия пазар на острова миналата седмица – това е най-голямото подобно изтичане на капитал от три месеца насам. Ранният оптимизъм, че iPhone ще насърчи резултатите на тайванските фирми помогна индексът Taiex да се изкачи до 17-годишен връх. В края на търговията днес той се понижи с 1,1%, достигайки най-ниското си ниво от месец.

Предварителните поръчки на iPhone 8 са „значително по-ниски от тези, които генерираха iPhone 7 и iPhone 6, коментира анализаторът на Rosenblatt Securities Юн Джан в доклад миналата седмица.

Hon Hai записа 2,8% спад на цената на акциите днес в Тайпе, а Pegatron - 4,4%, TSMC отчете понижение за трети пореден ден. Книжата на AAC Technologies Holdings, друг поддоставчик на Apple, отстъпиха с 6,7% в Хонконг, докато GoerTek записа най-голямата си загуба от 3 юли насам. 

Повече технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
ВСИЧКИ ЛИБЕРАЛИ (И ВТОРАТА НАЙ-ДРЕВНА ПРОФЕСИЯ) ПО СВЕТА СИ ПРИЛИЧАТ! В КАКВО?В ТОВА, ЧЕ ПРИЗНАВАТ САМО НА ЕДИН НАРОД ДА МУ Е ДОБРЕ - НА АМЕРИКАНСКИЯ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
кефят ме с наглоста си :) те са ОК, но доставчиците им страдат :):)абе квото и да стане, новия фон е все най иновативния и те винаги са ОК :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Новата отхапана ябълка вече почнала да избухва (както Самсунзите навремето). Добре, че е нямало жертви. Не че има малко китайци под слънцето, ама да му мислят новите акционери бааааалъци. И неграмотните брокери, които им рекламираха невижданото чудо под слънцето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
power grid
преди 6 години
Американско китайски *** за много пари.Мерси дръжте си го
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още