IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплащанията и облачните услуги насърчиха печалбата на Tencent

Китайската компания отчете 47% ръст на печалбата за последното тримесечие на 2016 г.

09:48 | 23.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата компания за социални мрежи и развлечения в Китай – Tencent Holdings, отчете 47% ръст на печалбата си за тримесечието, подпомогната от силния растеж на новите източници на приходи, като разплащанията и облачните услуги, предава Ройтерс.

Нетната печалба за трите месеца до декември е достигнала 10,53 млрд. юана (1,53 млрд. долара), в сравнение с 11,75 млрд. юана, колкото беше средната оценка на шестима анализатори, анкетирани от Thomson Reuters.

Печалбата за цялата година достигна 41,1 млрд. юана, което е с 43% нагоре, докато приходите са нараснали с 48% до 151,94 млрд. юана.

Tentent заяви, че ръстът на приходите от разплащания и облачни услуги е довел до 263% ръст на приходите от бизнеса, който е извън линията от услуги с добавена стойност и онлайн рекламата – нейните два най-големи бизнес сегмента, като са достигнали 17,2 млрд. юана.

Tencent, която традиционно получава по-голямата част от приходите си от игри, се конкурира с Alibaba Group Holdings Group, която пък има лидерска позиция на пазара на мобилни разплащания и облачни услуги. Същевременно приложението на Tencent WeChat се радва на все по-голяма популярност.

WeChat е имала 889,3 млн. активни потребители месечно към края на 2016 г., докато приходите за облачните услуги са нараснали повече от три пъти, обяви компанията. Но брутният марж от разплащанията и облачните услуги се очаква да остане нисък в близко бъдеще.

Приходите от услуги с добавена стойност, като игри за смартфони и персонални компютри, са нараснали с 34% до 107,8 млрд. юана.

Онлайн рекламата се радва на 54% скок на приходите до 26,97 млрд. юана.

Tencent заяви, че планира да добави повече услуги в своите социални мрежи през тази година, да увеличи популярността на игрите си за смартфони и да разшири портфолиото си от игри за персонални компютри.

Tencent обяви дивидент от 0,61 хонконгски долара на акция, което е над 0,47 долара дивидент на акция година по-рано.

Акциите на компанията са отбелязали близо 19% ръст на цената си в Хонконг през тази година, а в сряда достигнаха рекорден връх от 225,2 хонконгски долара (29 щатски долара) за брой. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още