IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung готви големи промени в мениджмънта си?

Действията са опит на компанията да се справи с тежката година, която преживя, твърдят източници

17:40 | 24.11.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Корейският електронен концерн Samsung Electronics Co. обмисля големи промени в ръководството си, твърдят източници, запознати с въпроса. Ходът е опит за съживяване на компанията след трудната година, в която тя преживя свиване на пазарния дял и спад в цената на акциите, пише Wall Street Journal.

Обсъжда се сценарий, при който единият от изпълнителните директори и ръководител на звеното за мобилни технологии Джей Кей Шин да спре да отговаря за мобилното подразделение. Това означава, че 58-годишният Шин ще загуби и ролята си на съизпълнителен директор.

Другият изпълнителен директор Би Кей Юн, който отговаря за продуктите за дома и телевизионния бизнес на Samsung, може да добави звеното за мобилни технологии към своите отговорности, коментират източниците.

Разширяването на задълженията на Юн ще позволи на Samsung да направи управлението си по-целенасочено и да помогне на компанията да реагира по-гъвкаво на нарастващата конкуренция, особено от страна на китайските производители на смартфони.

Ако 61-годишният Юн се заеме с това звено, той би могъл да позиционира по-добре Samsung на пазара на технологии, свързани с т.нар. „свързан дом“ - битова техника, която има връзка с интернет. Юн е един от основните защитници на тезата, че компанията трябва да се насочи именно в тази посока.

Решението не е окончателно, категорични са източниците, въпреки че мнозина в компанията смятат, че въпросът е приключен.

Samsung има и трети съизпълнителен директор Куон О-Хюн, който отговаря за компоненти като полупроводници и дисплеи. Една от обсъжданите възможности е дали той трябва да остане на позицията, твърди източник, запознат с темата.

Вътрешното преструктуриране може да помогне на Samsung да намери начин да се справи с тежката ситуация, в която изпадна тази година. Печалбата на компанията през третото фискално тримесечие спадна с 60 на сто. Сви се и делът на компанията на пазара на смартфони.

Говорителят на Samsung в Сеул отказва да коментира евентуалните промени в управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още