IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung очаква спад на печалбата за седмо поредно тримесечие

Според предварителни оценки оперативната печалба на компанията ще възлиза на 6,1 млрд. долара, с 4,2% по-ниска на годишна база

12:45 | 07.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Samsung Electronics заяви, че очаква оперативната ѝ печалба за второто тримесечие на годината да не оправдае очакванията на анализаторите, след като компанията продължава да се бори със сериозната конкуренция на пазарa на смартфони, съобщава CNET.

Оперативната печалба на Samsung за тримесечието дo 30 юни ще бъде 6,9 трлн. вона (6,1 млрд. долара), спад с 4,2% в сравнение с резултатите пред година, обяви южнокорейският технологичен гигант в документ до фондовата борса. Печалбата на компанията ще е малко под средната оценка на анализаторите от 7,2 трлн. вона.

Приходите за тримесечието вероятно ще са около 48 трлн. вона (37 млрд. долара), което отново е малко под прогнозираните 53 трлн. вона. Документът, представен в понеделник, не дава информация за конкретни резултати по подразделения, като те ще бъдат обявени по-късно този месец.

Резултатите отчитат седми пореден спад на годишна база в тримесечните печалби на Samsung. Преди това компанията отбеляза пет последователни тримесечия с рекордни печалби, но през последните няколко години изпитва затруднения заради потребителите, които избират продукти на конкурентите ѝ като Apple. Две трети от оперативната печалба на Samsung преди идваше от доставки на смартфони, но през последните години са отговорни за много по-малка част от печалбата заради евтините доставчици на развиващите се пазари като Xiaomi и Huawei.

Компанията отбеляза спад както в продажбите на смартфони, така и на пазарния си дял през първото тримесечие на 2015 г., припомни консултантската къща Gartner през май. Корейският технологичен гигант е продал около 81,1 млн. смартфона за първите три месеца – с 4,4 млн. по-малко в сравнение с преди година. Пазарният дял на компанията възлиза на 24,2%, понижение спрямо 30,4% за първите три месеца на 2014 г.

Изключително разочароващите резултати на компанията за първото тримесечие на годината включваха и спад с цели 30% на оперативната ѝ печалба и 12% на продажбите ѝ. Samsung насочи надеждите си към продажбите на Galaxy S6 и S6 Edge, новите мобилни телефони, представени през май, но засега и техните резултати не са впечатляващи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още