IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung печели повече благодарение на Galaxy S7

За второто полугодие производителят ще разчита повече на бизнеса с компоненти

09:28 | 28.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Южнокорейската технологична компания Samsung Electronics обяви, че очаква да продължи да се радва на много добри финансови резултати през втората половина на 2016 г., като силното търсене на компоненти вероятно ще компенсира по-големия натиск върху смартфоните, предава Ройтерс.

Както и през първото тримесечие Samsung заяви, че се радва на силно търсене на моделите Galaxy S7 и Galaxy S7 Edge, които бяха пуснати на пазара през март. За второто полугодие конкурентът на Apple очаква търсенето на смартфони и таблети да спадне при силната конкуренция.   

Samsung, която е най-големият производител на смартфони и чипове за памет в света, обяви, че печалбата на мобилния ѝ бизнес ще отслабне през второто тримесечие, след като се покачи с 57% в периода април-юни - най-добрия резултат от две години насам.  

Компанията заяви, че печалбата ѝ за тримесечието между април и юни е нараснала с 18% спрямо година по-рано до 8,1 трлн. вона (7,17 млрд. долара). Това е най-високата сума от първото тримесечие на 2014 г. насам. Резултатите съвпаднаха с по-ранната прогноза на фирмата. 

Нетната печалба за периода април - юни скочи с 2% на годишна база до 5,85 трлн. вона (5,17 млрд. долара), спрямо 5,75 трлн. вона година по-рано. Това е значително над очакванията на анализаторите за 5,79 трлн. вона според анкета на доставчика на финансови данни FactSet.

Мобилното подразделение на Samsung остава най-печелившото за второ поредно тримесечие. Неговата печалба скочи с 57% спрямо година по-рано до 4,32 трлн. вона.

Очаква се компанията да представи новия си модел Galaxy Note през следващата седмица, а вероятно ще започне да продава фаблета около месец, преди Apple да пусне новите си телефони на пазара през септември.

Оперативната печалба на подразделението за чипове е спаднала с 22% през тримесечието до 2,64 трлн. вона – най-слабия резултат от третото тримесечие на 2014 г., което се дължи най-вече на по-ниските цени на чиповете. Доставчикът на чипове за iPhone твърди въпреки това, че печалбата на бизнеса ще се подобри с пускането на нови устройства през следващите месеци.

Освен това фирмата отбеляза, че ще има по-големи маркетингови разходи, за да отличи продуктите си от тези на конкурентите. 

Въпреки че печалбата от смартфони не е забележителна, Samsung твърди, че бизнесът с компоненти ще подкрепи финансовите ѝ резултати през второто тримесечие на фона на сигналите за възстановяване на цените на чипове за памет и дисплеите след глобалното забавяне на продажбите на джаджи.

"Гледайки напред към втората половина на 2016 г., компанията очаква силното ѝ представяне да продължи, основно благодарение на увеличаването на печалбата на бизнеса с компоненти“, обяви Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още