IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sky инвестира в хъб за изкуство в Европа

Компанията се опитва да се пребори с големи конкуренти като Netflix, предоставяйки свое качествено съдържание

13:29 | 27.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Sky направи първата си голяма стъпка към създаването на паневропейска телевизионна програма, инвестирайки 18 млн. евро в хъб за изкуства в Милано, пише Financial Times.

Доставчикът на платена телевизия търси начин да се конкурира с играчи в стрийминга като Netflix, която използва своя международен мащаб, за да финансира високобюджетни продукции като „Къща от карти“.

Новият хъб за арт продукции на Sky ще прави предавания и финансови събития за публиката във Великобритания, Ирландия, Италия, Германия и Австрия. Sky има около 21 млн. телевизионни абонати в Европа – повече от конкуренти като Liberty Global.

Този ход показва нарастващото желание на Sky да използва своя мащаб в битката за висококачествено съдържание. Някои анализатори твърдят, че компанията, 39% от която са собственост на компанията на Рупърт Мърдок 21st Century Fox, в крайна сметка може да започне да предлага видео стрийминг в страните, в които не предлага сателитна телевизия.

Главният изпълнителен директор на Sky Джереми Дарок твърди, че компанията иска да „инвестира в мащаба и още повече в създаването на свое собствено оригинално съдържание“.

"Обединяването на трите бизнеса на Sky откри възможност за създаването на ново и вълнуващо съдържание“, посочва той. В рамките на проекта Sky ще пусне и собствен канал в Германия.

В момента Sky харчи 4,6 млрд. паунда за съдържание, по-голяма част от което е за спортни събития. Интересът на компанията към изкуствата, който се зароди през 2007 г., първоначално е разглеждан от много хора в телевизионната индустрия като част от пропагандата срещу британското национално радио и телевизия BBC.

Въпреки това сега именно изкуствата могат да помогнат на телевизионния оператор да разнообрази програмата си извън спорта, който е свързан с редица рискове заради уреждането на правата.

Финансирането на програмите за изкуство на Sky във Великобритания ще нарасне с 10%, в допълнение към 18-те млн. евро, които тя ще инвестира в центъра си за изкуства. Част от сумата вероятно ще дойде от спирането на канала Sky Arts 2 във Великобритания през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още