IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla обеща да излезе на печалба тази година

Новият автомобил Model S ще излезе на пазара през 2017 г., обяви компанията

09:36 | 11.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Tesla Motors Илон Мъск обеща в сряда на инвеститорите, че производителят на луксозни електрически автомобили ще започне да печели през тази година, което изпрати акциите на компанията нагоре, въпреки че тя отчете по-голяма загуба за четвъртото тримесечие от очакваното, предава Ройтерс.

Книжата скочиха с повече от 10% по време на следборсовата търговия, след като фирмата прогнозира 60 до 80% увеличение на продажбите на своите превозни средства през тази година и обеща, че ще излезе на печалба на коригирана база.

Въпреки това акциите на Tesla все още са с 30% надолу от началото на годината, което отразява притесненията на инвеститорите за това, че тя продължава да генерира загуба.

Мъск и новият финансов директор Джейсън Уилър увериха инвеститорите, че Tesla е готова да намали разходите си, ще постигне целите си от гледна точка на производството и ще свие загубите.

Според Мъск компанията ще генерира първата си нетна печалба през четвъртото тримесечие. Компанията планира да инвестира 1,5 млрд. долара, за да увеличи капацитета на производството си, да започне да използва голям завод за батерии в Невада и да отвори повече шоурумове.

Паричните резерви на Tesla спаднаха до 1,2 млрд. долара към 31 декември от 1,9 млрд. долара година по-рано. Това се оказа основно притеснение за някои анализатори, като се имат предвид големите капиталови разходи, които са планирани. По-бавното от предвиденото пускане на спортния автомобил Model X през последното тримесечие доведе до 67 млн. долара непланирани разходи, обявиха от Tesla.

Tesla съчетава в едно дигиталните технологии и автомобилите - две индустрии, които тази година понесоха доста удари, а това накара инвеститорите да се притесняват, че има забавяне на растежа и в двата сектора. По-рано този месец General Motors отчете рекордна печалба, но акциите ѝ спаднаха с 18 на сто от началото на 2016 г. досега.

Въпреки че нетната загуба за четвъртото тримесечие на Tesla се оказа по-голяма от очакваното (2,44 долара на акция), в сравнение с 86 цента на акция година по-рано, акциите на компанията поскъпнаха. Tesla обяви, че коригираната ѝ загуба е в размер на 87 цента на акция през четвъртото тримесечие, докато анализаторите очакваха печалба от 10 цента на акция според Thomson Reuters I/B/E/S.

Продажбите на седана Model S и Model X SUV достигнаха 17 478 бройки през тримесечието - в долния диапазон на предишната прогноза. Приходите нараснаха с близо 27% до 1,21 млрд. долара.


Tesla обяви, че планира да продаде между 80 хил. и 90 хил. коли Model S и Model X през 2016 г., което е над очакванията на експертите за 79 хил. бройки според компанията за проучвания FactSet StreetAccount.

Компанията заяви още, че нейното ново превозно средство Model 3 ще бъде представено на 31 март. То ще бъде с начална цена от 35 хил. долара преди държавните стимули и субсидии. Колата ще бъде пусната за продажба през 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още