IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортното министерство предлага промяна, свързана с развитието на 4G мрежата

Честотната лента от 2 500 до 2 690 MHz е освободена в шестте големи града на страната

17:45 | 04.03.15 г.
Транспортното министерство предлага промяна, свързана с развитието на 4G мрежата

Промяна в Националния план за разпределение на радиочестотния сектор предложи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Промяната е свързана с развитието на 4G мрежите.

Предложението е качено в портала за обществено обсъждане и от министерството очакват коментари на заинтересованите страни до 18 март.

Текстовете предвиждат до 31 август 2015 година пълното освобождаване на радиочестотната лента от 2 500 до 2 690 МНz, в която определени ленти в момента се използват за нуждите на националната сигурност от Националната служба за отбрана (НСО). Именно на тези честоти ще бъдат изграждани мрежите от четвърто поколение. Когато честотите бъдат освободени, Комисията за регулиране на съобщенията ще проведе търг за разпределянето им.

Припомняме, че НСО трябваше да освободи честотите още преди няколко години, но заради липса на средства това се забави.

С предишната промяна в Националния план, приета през лятото на 2014 година, беше предвидено финансово подпомагане на Службата за поетапно освобождение на честотите, като до края на миналата година трябваше да бъдат освободени честотите в шестте големи града - София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен и Русе.

Това задължение е изпълнено, става ясно от мотивите за предложението за промяна на транспортното министерство. 

Към проекта е включено предложение, съгласно което отделни радиочестоти, определени за национална сигурност, се използват съвместно от националната и от локални системи за оповестяване. Целта е превенция и реагиране при бедствия. Предложението е във връзка с ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствие и за оповестяване при въздушна опасност.

Националният план за разпределение на радиочестотния спектър беше приет през 2004 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още