IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber увеличи капитала си с 1,6 млрд. долара чрез конвертируем дълг

Това е може би най-големият частен конвертируем дълг, предлаган досега

12:17 | 22.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Uber увеличи капитала си с 1,6 млрд. долара чрез конвертируем дълг

Спорната услуга за споделено пътуване Uber е покачила капитала си с 1,6 млрд. долара посредством конвертируем дълг с помощта на Goldman Sachs на фона на опитите на компанията за превоз на пътници да се разшири в Европа и Азия.

Финансирането е предоставено от частни клиенти на американската инвестиционна банка, посочи пред Financial Times източник, запознат със сделката. Това е може би най-големият частен конвертируем дълг, предлаган някога, изтъкна още той.

Uber ще използва средствата, за да инвестира в програмата UberPool, която предоставя нашумялата в много градове по света по-евтина превозваческа услуга.

Много банкери и инвеститори от Wall Street и Силициевата долина вярват, че Uber може да придобие статут на публично дружество по-късно тази година или в началото на следващата година. Основната причина за това е стойността на компанията, която по различни оценки вече надхвърля 40 млрд. долара.

В началото на декември базираната в Сан Франциско компания събра 1,2 млрд. долара финансиране, което ѝ позволи да увеличи броя на служителите си, да привлече нови шофьори, да тества услугата за доставки и да намали цените в някои от 250-те града, в които оперира по света.

Създадената през 2009 г. компания е изправена пред предизвикателството да покаже, че може да превърне мобилното си приложение в значим и печеливш глобален бизнес. Част от средствата, които е набрала, Uber ще инвестира в защита на своите услуги.

Освен традиционните си превозвачески услуги иновативната компания проучва и възможностите за извършването на доставки на стоки, включително на сладолед, ваксини срещу грип и пресни ястия.

Компанията води ожесточени спорове с регулаторите в много държави, в които работи. Тя е изправена пред протести на таксиметрови шофьори, забрани, закони и правила, регулиращи дейността на таксиметровите оператори. 

В опит да спечели симпатии, главният изпълнителен директор на спорната услуга Травис Каланик обеща преди дни, че компанията ще създаде 50 000 нови работни места през тази година в Европа – в градовете, които са готови да се договорят с нея, така че тя да може да работи свободно на тяхна територия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още