IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени ще работят по общи стандарти на зарядните устройства за батериите

Консултативният съвет по околна среда към екоминистерството обмисля мерки за намаляване на вредните отпадъци от електронното и електрооборудването

13:06 | 23.11.11 г.
Учени ще работят по общи стандарти на зарядните устройства за батериите

Български учени ще инициират създаването на унифициран стандарт за зарядните устройства на батериите, като целта е идеята им да бъде обсъдена и от отговорните институции в Европейския съюз.

Това съобщиха от екоминистерството след днешното заседание на консултативния съвет по околна среда, в който участваха министър Нона Караджова и президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Над 50 хил. тона зарядни устройства излизат от употреба всяка година и се превръщат в потенциален отпадък. Освен потребителското неудобство използването на толкова много и различни зарядни устройства има сериозно екологично и ресурсно измерение, се посочва в мотивите за създаване на уеднаквен стандарт. 

Прилагането на универсално зарядно устройство и хармонизирани стандарти за батериите би предизвикало намаляване на количествата генерирани отпадъци от електронно и електрическо оборудване и би повишило енергийната ефективност, обясниха от екоминистерството.

В дългосрочен план решението ще доведе до намаляване на емисиите на парникови газове, генерирани при производството и потреблението на различните видове батерии, обясниха експерти.

Участниците в дискусията са се обединили около предложението да се проведе международна научна конференция по темата, а самото министерство да предприеме конкретните стъпки за представянето на идеята на ниво Европейски съюз.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още