IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължават срока за запазване на интернет имена на кирилица

Администрацията на президента е подала заявка за над 40 домейна, сред които и интернет име, посветено на инициативата „Българската коледа“

16:32 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Срокът за запазване на интернет имена на кирилица се удължава до края на май. Това се налага заради голямата активност на държавни, общински, неправителствени и корпоративни организации в процеса на заявяване на домейни на кирилица "бг", съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Първоначалният период, който беше предвиден за предложения за домейни с резервирани имена, беше 8 май.
Над 200 администрации от изпълнителната, общинската и съдебната власт, са заявили желание да се включат в новото българско интернет пространство. 5844 домейни са заявени от неправителствени, обществени и бизнес организации.

От ведомството уточняват, че регистърът със „защитени“ имена за нуждите на държавата се подготвя от тях в диалог с институциите, a списъците ще бъдат разгледани от Обществения съвет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ще бъдат предоставени на организацията, която управлява интернет областта .бг – „ИМЕНА.БГ“ АД. 

До този момент заявки са подадени от 80 общински и 17 областни администрации, като някои от тях са запазили над 5 варианта. Местните власти резервират не само името на селището, но и типични за района наименования на музеи, обичаи или местности като „Празник на боговете на виното“ и „Малешево пее и танцува“, уточняват още от МТИТС.

Администрацията на президента е подала заявка за над 40 домейна, сред които и интернет име, посветено на инициативата „Българската коледа“. От министерствата с най-много предложения е МВР – над 35, включително и за спешния телефон – 112.бг.

Интернет имена на кирилица са заявили шест държавни комисии, 15 изпълнителни агенции, 6 държавни агенции, 5 агенции към Министерския съвет, десетки съдилища. Десет висши училища са пожелали да се включат в интернет пространството на кирилица. Най-много предложения е направило ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – над 20 варианта.

След приключване на първоначалния период за заявяване на интернет имена на кирилица от държавните и публични организации, процесът ще бъде отворен за всички, които искат да имат интернет адрес на кирилица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още