IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Северна Корея чакат своя едномилионен мобилен абонат

През миналата седмица местният оператор обяви, че вече има повече от 800 хил. потребители спрямо едва 300 хил. година по-рано

17:47 | 21.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
В Северна Корея чакат своя едномилионен мобилен абонат

Потайната Северна Корея се очаква да регистрира своя едномилионен потребител в новата си 3G мрежа до края на годината, предаде Ройтерс. Това се случва едва четири години след края на епохата, в която севернокорейците биваха изпращани в трудови лагери и дори екзекутирани, ако бъдеха хванати с мобилен телефон.

Повечето от потребителите на мобилната услуга са жители на столицата Пхенян, където е съсредоточен политическият елит на изолираната азиатска държава. Тъкмо властимащите са сред малкото севернокорейци, които могат да си позволят скъпите устройства. Телефоните струват около 350 долара в страна, където средният месечен доход е 15 долара.

"Налице е астрономически ръст спрямо ситуацията отпреди две години", казва Майкъл Hay, адвокат и бизнес консултант, базиран в столицата. Преди две години в страната е имало по-малко от 70 000 потребители. 

"Всички сервитьорки в кафенета имат телефони, например, и ги използват редовно. Да не говорим за бизнесмените, които никога не се разделят с тях и преговорите често се прекъсват от мобилни разговори". 

Правителството на авторитарната държава отмени забраната за притежаване на мобилни телефони през 2008 г., подписвайки четиригодишна сделка с египетската компания Orascom за изграждане на 3G мрежа за пренос на данни съвместно с държавните власти.

Според проучване на института Наутилус от този месец, мобилен телефон притежават около 60% от хората между 20 и 50 годишна възраст в Пхенян - град с 3 млн. души население, който е поставен под строг режим на разрешителни за жителство.

„Особено за по-младото поколение между 20 и 30 години, както и за търговците, мобилният телефон се разглежда като необходимост и много младежи вече не може да си представят живота без него", пише Александър Мансуров в проучването.

През тази година цените на разговорите са паднали, което е свидетелство за нарастването на търсенето, пише в доклада. А въвеждането на тарифата "Евро пакет“ носи на изолираното правителство някои от много необходимите приходи в твърда валута.

Последна актуализация: 19:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още