IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусът Petya донесе на хакерите близо 4 биткойна досега

Сумата се равнява на 9621 долара

16:13 | 28.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хакерите зад последната кибератака, която засегна компании из цяла Европа, са получили успешно близо четири биткойна, което според днешната им цена се равнява на 9621 долара, пише CNBC.

Във вторник се появиха новини за вирус, който е засегнал компании и държавни институции из цяла Източна Европа. Украйна и Русия са особено засегнати. Вирусът, чието име е Petya, удари и фирми в Западна Европа, в това число Maersk, Merck и WPP. Той заключва файловете в компютрите и изисква заплащането на 300 долара в биткойни за отключването им.

Според биткойн блокчейна е имало 42 потвърдени трансакции след атаката. Данните показват за получени общо 3,751 биткойна. Coindesk посочва, че текущата цена на биткойна е 2564,46 долара. Технически хакерите досега трябва да са изкарали 12 600 долара, ако 42-те трансакции представляват по една жертва, платила откупа от 300 долара.

Стив Малоун, директор продуктов мениджмънт по сигурността на Mimecast, е посъветвал тези, които са засегнати, да не плащат сумата.

„Тази нова атака отново подчертава разрушителната сила на ransomware вирусите, както никога досега. Чрез просто криптиране и блокиране на достъпа до файлове, ключови национални услуги и ценни за бизнеса данни са засегнати“, коментира той.

"Mimecast съветва организациите никога да не се поддават на натиска да платят откупа, за да си възвърнат достъпа до приложенията и данните. Няма гаранция, че това ще им отключи файловете и допълнително ще мотивира и финансира атакуващите да разширяват подобните си кампании“, посочва Малоун. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още