IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вирусът Petya нападна и германски компании

Фармацевтичният гигант Merck е първата американска жертва на вируса

22:47 | 27.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Германски компании също са били засегнати от бързо разпространяващата се атака с компютърния вирус Petya, съобщава германската Федерална служба за информационна сигурност, цитирана от Ройтерс.

Киберагенцията не назовава поименно засегнатите компании. По-рано германската компания за пощенски и логистични услуги Deutsche Post съобщи, че системите й в Украйна са били засегнати от атаките, предава БТА.

Началникът на службата за информационна сигурност Арне Шьонбом заяви, че по първоначални сведения за атаките е бил използван вирусът Petya. Той се е възползвал от същите слабости като вирусът WannaCry през май.

Шьонбом призовава компаниите да докладват на властите за възникнали проблеми с компютърните им системи и да не се съгласяват да плащат никакви откупи.

Междувременно американската фармацевтична компания Merck съобщи, че също е била ударена от кибератаката, предаде Франс прес. Компанията е първата жертва на вируса Petya в САЩ.

Цялата ни информационна система е засегната от тази глобална кибератака, заяви пред АФП говорител на компанията. Тя уточни, че групата е открила проблема в сутрешните часове на източния американски бряг. Говорителят не пожела да отговори на въпрос за потенциална кражба на данни.

Междувременно корпорацията Microsoft информира, че разследва ситуацията с вируса Petya, поразил днес голям брой компютри в различни страни, предаде ТАСС.

Междувременно от руската фирма за киберсигурност "Лаборатория Касперски" посочват, че кибератаката, която е ударила Украйна, Русия, Великобритания, Германия, Италия, Франция и САЩ, не е извършена с вариация на вируса Petya. Вирусът, според компанията, е нов, затова тя го е нарекла NotPetya.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още