IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възнаграждението на директора на HP спадна с 13% през 2015 г.

Това се случи на фона на разделянето на компанията на две

14:52 | 09.02.16 г.
<p>
	Мег Уитман. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мег Уитман. Снимка: архив Ройтерс

Пакетът с възнаграждения на главния изпълнителен директор на Hewlett Packard Мег Уитман е намалял с 13% миналата година на фона на разделянето на компанията на две и смяната на лидерските роли, пише Bloomberg.

Уитман е получила обезщетение в размер на 17,1 млн. долара през фискалната 2015 г. в сравнение с 19,6 млн. долара през предходната година. Уитман стана главен изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise, която предлага на компаниите сървъри и услуги. Освен това Уитман е председател на HP, която продава компютри и принтери.

В момента HP се ръководи от Дион Уейслер, чието заплащане скочи с 39% до 18,7 млн. долара, докато беше изпълнителен вицепрезидент на компанията преди нейното разделяне.

Уитман, която стана главен изпълнителен директор на HP през 2011 г., се зае с процеса по разделяне, посочвайки, че двата бизнеса ще постигнат по-голям успех, ако са независими един от друг. Разделянето, което се случи на 1 ноември, има за цел да направи двете компании по-гъвкави, така че да отговарят по-лесно на промените на пазарите и да се конкурират с имена като Dell и Lenovo Group.

Уейслер, който преди това живееше в Сингапур, получи обезщетения във връзка с това, че се наложи да се премести в Пало Алто, Калифорния, където се намира седалището на компанията. Така той се сдоби с 2,4 млн. долара за местенето, както и с 9,1 млн. долара за „данъчно изравняване“.

С намаляването на компенсациите на Уитман те достигнаха размера на тези от 2013 г., когато бяха 17,6 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още