IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За над 90% от българите домашният компютър е неизменна част от живота

72% от участниците в проучване притежават компютър или лаптоп у дома

13:51 | 27.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

91% от българите са напълно или отчасти съгласни, че притежаването на домашен компютър се е превърнало в неизменно средство за съвременния начин на живот. Това показва национално представително проучване, поръчано от Intel през май 2016 г.

Според резултатите на проучването 72% от участниците споделят, че притежават компютър или лаптоп у дома. Почти всеки човек между 30- и 39-годишна възраст има компютър или лаптоп у дома (96%).

Проучването показва не само че навлизането на компютрите в България е голямо, но и също, че българите са активни потребители на компютри - мнозинството от притежателите на домашен компютър прекарват до 3 часа на него всеки ден.

Начините на употреба на компютър варират, но главните цели, за които хората го използват, са информация, забавление и/или социални мрежи. Продължителността на използване на компютър на ден е свързана с възрастовата група - хората до 29-годишна възраст прекарват с 1,5 часа повече в сравнение с тези над 40-годишна възраст.

Най-важните употреби на домашния лаптоп/компютър са: информация (86,4%, на първо място), забавление (78,1%, на второ място) и социални медии (76,9%, на трето място).

Българите обаче посвещават времето си пред компютъра за различни дейности. Основните тенденции, очертани от проучването, са, че търсенето на информация отнема най-много време сред жителите на по-големите градове и хората с висше образование. В същото време забавлението отнема най-много време на хората със средно или по-ниско образование, докато главно ползването на компютър за социални връзки е по-високо сред жителите на по-малки градове и села и хората със средно образование.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още