IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва преброяването в интернет

Преброяването на населението и жилищния фонд ще продължи до 28 февруари, като в първите 9 дни от месеца ще е онлайн

08:30 | 01.02.11 г. 5
Започва преброяването в интернет

От днес започва преброяването на населението и жилищния фонд в България. То ще обхване всички български граждани, които живеят постоянно в страната, или са заминали в чужбина след 31 януари 2010 г., гражданите на ЕС и чужденците, които пребивават за постоянно у нас. Преброяването ще продължи до 28 февруари.

В първите 9 дни от месеца обаче анкетьорите на Националния статистически институт няма да обикалят домовете, защото преброяването ще е онлайн.

От полунощ вече работи специалният сайт на НСИ. На него, след регистрация, всеки може да попълни анкетна карта. След това системата генерира уникален код, който трябва да бъде продиктуван на анкетьора, когато посети адреса.

Преброяването в интернет е денонощно и може да бъде прекъсвано и довършвано, когато е удобно. Освен това един регистриран потребител може да преброи и други семейства – например възрастни роднини, които нямат интернет, стига те да му се доверят и да дадат данните си.

Анкетната карта включва въпроси за пола и възраста, за семейното положение – включително ако то е фактическо съжителство, числеността на семейството, жилището, което обитава, заетост, образование, етническа принадлежност и т.н. Хората ще бъдат преброявани по настоящ адрес, дори ако постоянната им регистрация е на друго място.

От НСИ уверяват, че електронната система е достатъчно сигурна – защитена е с цифров сертификат, а и всички, които ще обработват информацията са подписали клетвени декларации за опазване на личните данни.

Вижте още
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
Сигурно дамата шевка на НСИ е ръководела екипа създал тая пълна глупост и простотия...то да бяха фанали някой третокласник по-добре щеше да я направи ама нали не е "специалист"!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Nataliya_Dimitrova
преди 13 години
Поредната BG простотия. И както винаги интернет страницата не се отваря зад граница. Ами като искате нещо да се направи като хората постарайте се да да предоставите на хората необходимите ресурси. Ай ше ви и бабините манджи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
madcow
преди 13 години
Има кяр, не го пускаш у вас ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
newkid
преди 13 години
Джейми и вълшебното фенерче. Бегай да риташ топка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Типичната глупотевина - след като човек си губи времето с електронното преброяване получава код, който да даде на преброителя като го посетят у дома му....Де ми е ползата от файдата като няма кяр?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още