IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг призова за единство на фона на нарастващата изолация и национализма

Изпълнителният директор на Facebook коментира заплахата от автоматизацията и разбиването на общностите

09:31 | 26.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви на завършващите Харвард, че трябва да помагат на другите да намерят целта си в един свят, в който машините отнемат постоянните работни места, а общностите не са стабилни, което води до изолация и национализъм, вместо хората да се обединяват в световен мащаб и да решават проблеми, пише Bloomberg.

“Когато нашите родители са завършвали целите им са били свързани с работата, с църквата, с общността”, коментира 33-годишният Зукърбърг. “Но днес технологиите и автоматизацията елиминират много работни места. Членуването в много общности намалява. Много хора се чувстват отделени и депресирани и се опитват да запълнят празнотата в живота си”.

Социалната мрежа, която Зукърбърг започва в общежитието си в Харвард, сега има 1,94 млрд. потребители по целия свят и е достатъчно голяма, че главният ѝ изпълнителен директор да усеща натиск за влиянието си върху обществото. Зукърбърг посвещава тази година на обиколка на САЩ, за да разбере какво мислят хората за Facebook и как се свързват помежду си, след като президентските избори в страната доведоха до големи разделения.

Зукърбърг коментира, че по време на обиколката си в различните щати се е срещнал с хора, зависими от опиати, с други, които преживяват трудни времена заради затваряне на заводи. Стресът, който се усеща от много американски общности ще се увеличи, когато десетки милиони работни места бъдат заменени от автоматизацията, като самоуправляващите се коли и камиони, коментира Зукърбърг. Без чувство за цел хората ще се насочат към изолационизма, национализма и авторитаризма, вместо към това да са отворени и насочени към глобалната общност.

“Има натиск да се обърнем навътре”, обясни Зукърбърг. “Това е борбата на нашето време. Това не е битка на народите, а битка на идеи”.

По думите му ако хората не работят заедно в глобален мащаб, те не могат да се справят с пандемиите или с климатичните промени.

“Имаме потенциала да направим толкова много заедно”, коментира Зукърбърг. Той разказа за постиженията на предишните поколения, като първите стъпки на Луната и създаването на ваксина срещу полиомиелит.

“Сега е ред на нашето поколение да направи велики неща. Идеите не се появяват напълно формирани, те се изясняват, докато работите по тях. Трябва просто да започнете”, заяви изпълнителният директор на Facebook.

Зукърбърг коментира, че за да се помогне на човечеството, ще са нужни пари, а хората, които са богати като него, трябва да плащат. Зукърбърг, който е петият по богатство човек в света, и съпругата му Присила Чан имат филантропска организация и обещаха да раздадат почти цялото си състояние в акции от Facebook.

Зукърбърг призова за достъпна детска и здравна грижа, която не идва само от работодателите и призова завършващите Харвард да даряват доброволно времето си, не само за пари, но и на хора, които нямат същите възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още