IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1351 лв. са достатъчен личен доход на месец за добър живот според българите

Колкото по-голям е реалният доход, толкова повече растат и желанията

16:05 | 04.10.15 г. 3
1351 лв. са достатъчен личен доход на месец за добър живот според българите

1351 лв. е личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре. Това сочи специално изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено по поръчка на списание „Жената днес“ по повод 70-тата годишнина на списанието.

Както може да се очаква, колкото по-голям е реалният доход, толкова повече растат и желанията. Така например, тези, които получават над 1000 лв. сега, в най-голяма степен биха искали над 1500 лв., а онези, които имат по-малко от 250 лв. на месец, почти не назовават числа над 1500 лв. Мъжете посочват малко по-висок желан доход.

Изследването се спира и на редица други любопитни теми, свързани с масовите представи за семейство, щастие и други аспекти на качеството на живот.

Например, според българите за една жена може да се каже, че е млада до 39-годишна възраст, а за един мъж – до 42. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта. В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете – на 66. И тук колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти.

Официално сключеният брак явно е подложен на съмнение като ценност. Твърдението „Семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време“ получава съгласието на 80% от запитаните, а 15% са на обратното мнение. Зад определението „нормално“ би могла да стои и констатацията „разпространено“, и оценката „приемливо“. Както може да се очаква, в по-високите възрастови групи дяловете на положителните отговори спадат, но дори и там те са по-чувствителни в сравнение с дяловете на отрицателните.

В същото време обаче да имаш деца има статута на почти безусловна ценност. С твърдението „Животът е безсмислен, ако нямаш деца“  се съгласяват 86%, а само 7% са на обратното мнение.

„Жената днес“ сондира и актуалните настроения, свързани с жени в публичната сфера. Едни от най-успешните български политици в момента са именно жени. Проверени са трите най-любопитни сценария, свързани с жени в публичното пространство.

Близо половината българи, например, намират за реална вероятността Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН. 40 на сто пък смятат, че тази вероятност е малка. Малко над една десета се затрудняват да отговорят.  Хипотезата Йорданка Фандъкова да стане министър-председател се намира за вероятна сред 43% от запитаните, 53% са на противоположното мнение. Вероятността Румяна Бъчварова да стане президент се споделя от 13%, а 79% не намират такъв вариант за вероятен.

Изследването е осъществено в две вълни: сред 1002 респонденти в цялата страна лице в лице между 11 и 17 септември, както и чрез сондаж сред 1004 респонденти по телефона в самото начало на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
vaskodd
преди 8 години
Статия, която нищо не казва. Какво разбира автора под добър живот? Да имаш за ракия, салата и кебабчета ли или за здравословна био храна? Кола ще си купуваш ли стози доход, какъв клас и колко годишна? С тези пари ще си купуваш ли жилище или вече трябва да си имаш? В София или Бургас примерно, ако трябва да си търсиш самейно жилище леко ще позобравиш т.нар. "добър живот". Ще си позволяваш ли почивки в чужбина - къде също е важно. Семейство от коклко члена ще гледаш?Да, сам човек на 20-30 добре ще си изкарва тези пари, при условие че не от пестеливите.Защо изобщо се пишат такива статии?!?Ама и аз се разпалих нещо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Българина си заслужава мизерията - искайте и ще ви се даде. Е, той иска трохи, закономерно туй и получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Фактите са казани добре от Проф.д.ик.н.Иван Ангелов - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост'' - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-BalgariyaЗначи средната заплата трябва да е двойно повече тоест хората подсъзнателно налучкват Обяснил съм всичко(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още